BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új lelőhelyen a Mol és a PannErgy

A Mol Nyrt. köthet szénhidrogén-kutatási, -feltárási és -termelési koncessziós szerződést több hazai helyszínen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint. Az érintett lelőhelyek Bázakerettye, Bucsa, Jászárokszállás, Mezőtúr, Okány-nyugat és Zala-nyugat környékén találhatók. A magyarországi központú olajtársaság közelmúltban meghirdetett, új stratégiája szerint a csoport tevékenységének új súlypontja petrolkémiai termékek előállítása lesz, de a Mol arra is törekszik, hogy a terület által igényelt nyersolajnak minél nagyobb hányadát saját maga termelje ki. Ez a kutató és termelő (upstream) üzletág hatékony fenntartását, fejlesztését is jelenti, amibe beleillik az új magyarországi lehetőségek kiaknázása is.

A PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. a Győr melletti geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására kiírt pályázatot nyerte meg az immár negyedik bányászati tenderen. Az NFM jelezte, hogy a szerződéseket az eredményhirdetés utáni 90 napon belül kell megkötniük a nyerteseknek.

Az NFM összesen tíz bányászati koncessziót hirdetett meg, amelyekre 11 pályázat érkezett, formailag mind érvényes volt. Ám Heves, Körösladány, Zala-kelet szénhidrogén-területekre nem érkezett ajánlat, így e kiírások eredménytelennek minősültek. A közlemény hangsúlyozza, hogy a hazai bányászati koncessziós rendszer ösztönzi a szektorba irányuló befektetéseket, ezért a tárca a későbbiekben is olyan pályázatokat írna ki, amelyekkel fenntartható az iparági beruházók érdeklődése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.