BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trumpra alapoz a Wall Street

A vezető amerikai bankok közül egyértelmű, de nem váratlan csalódást csak a Wells Fargo okozott, a többiek tették a dolgukat. A Wall Street az új elnök iránymutatására vár.

Rendesen kiszolgálta részvényeseit a Goldman Sachs. Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyik kedvenc bankja nagyon belelendült az év végére, s ebben fontos szerepe volt mind Trumpnak, mind saját teljesítményüknek. A bankház az évzáró három hónapban csaknem négyszeresére, 2,15 milliárd dollárra növelte adózott eredményét az egy évvel korábbihoz képest.

A Goldmantól a Reuters elemzői 7,74 milliárd dolláros negyedéves bevételt vártak, ehelyett 8,17 milliárdnál állt meg a számláló, míg az egy részvényre eső profit 4,82 dollárra becsült szintjére sikerült még 26 centet rápakolnia a Lloyd Blankfein vezette pénzintézetnek. A tőkearányos megtérülés (ROE) tízszázalékos elvárását is túlteljesítették, szilveszterkor 11,4 százalékon állt a mutató. A Wall Street üdvöskéjé­nél a kereskedési bevételek ugrottak meg, a kötvénykereskedelemnél például 78 százalékos pluszt mértek, az üzletág végül kétmilliárdos forgalommal zárt.

A kereskedési bevételek elszabadulására számítani lehetett, a kedden jelentő Morgan Stanley még ennél is nagyobb, 173 százalékos éves növekedést ért el ezen a területen. A befektetői környezet jelentősen javult a negyedik negyedévben, s ami a bankszektort illeti, ehhez Donald Trump megnyilatkozásai is nagyban hozzájárultak. Az üzleti szférából érkező elnök a Wall Street nagy barátja lehet, amennyiben választási ígéreteihez híven csökkenti a bankrendszerre nehezedő szigort, s a szektor szereplői szabadabban mozoghatnak majd az emelkedő kamatkörnyezetben is.

Ehhez előbb alkalmazkodni is kellett, s ebben a Goldman Sachs élen járt, hiszen 6,5 százalékkal 34 ezresre csökkentette dolgozói létszámát, működési kiadásait pedig a 2008-as szintre szorította le. Nem véletlen, hogy Blankfein is erre alapoz, mint közleményében leszögezi, költségeik kordában tartása mellett erős tőke- és likviditási helyzetükre támaszkodva a jövőben is meg akarják őrizni piacvezető helyüket a gazdaság szereplőinek finanszírozásában.

Ezzel nem lesz egyedül, hiszen a szintén tegnap jelentő Citigroup sem alszik. A bankház azonban felemás mutatók közreadásával zavarta meg a befektetőket. A záró negyedévben felmutatott 17,01 milliárd dolláros forgalma elmaradt a várakozásoktól, viszont az 1,14 dolláros egy részvényre eső nyeresége minimálisan meghaladta az 1,12 dollárról szóló becsléseket.

Michael Corbat elnök-vezérigazgató optimizmust sugárzó, erős hajrát még erősebb folytatással ötvöző szavai nem csillapították az elpárolgott 300 millió dollárnyi bevétel felett érzett aggodalmakat, ami a nyitásban 0,6 százalékos árfolyamgyengülésben öltött testet. A befektetők persze azt is figyelembe vették, hogy az üzleti év egészét tekintve a Citigroup messze elmaradt az előző évi teljesítményétől, hiszen a 69,9 milliárd dolláros forgalom mellett elért 14,1 milliárdos adózott profit az előbbinél 8,5, az utóbbinál 13 százalékos visszaesést takar.

A jövő mindenképp kihívásokkal és lehetőségekkel teli, mivel ha Trump valóban hazacsábítja külföldről az amerikai cégeket, a hazaiakat pedig nem engedi külföldre, s valóban elindítja nagyszabású beruházási, infrastruktúra-fejlesztési programját, abból a bankszektor csak profitálhat. Ahogy a befektetők is az elnökválasztás eredményhirdetésével indult Trump-raliból. A száguldás azonban megtorpant, a hat vezető nagybank kedvezőnek mondható gyorsjelentése sem tudta a 20 ezres lélektani határ fölé lökni a Dow Jones indexet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.