BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős bővülés a lízingpiacon

Kilenc százalékos növekedést ért el 2016-ban a magyar lízingpiac, a finanszírozott összeg 518 milliárd forintot tett ki.

A múlt év már sorozatban a harmadik volt, amikor nőtt a finanszírozott összeg, a bővülés üteme pedig jóval meghaladta a lízingcégek által várakozásként megfogalmazott 5 százalék körüli mértéket – mondta el a Magyar Lízingszövetség mai sajtótájékoztatóján Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára.

A múlt évben a járműfinanszírozás volt a lízingpiac motorja, a személyautók finanszírozása 9 százalékkal bővült, a kis- és nagyteherautóknál még ennél is jelentősebb, 19 százalékos volt a növekedés, de a flottapiac is bővült 16 százalékkal. A termelőeszközöknél 6,5 százalékkal emelkedett a finanszírozott összeg 2016-ban.

A jegybank növekedési hitelprogramjának (NHP) tavaly is komoly szerepe volt a lízingpiacon: ez adta a finanszírozott összeg 26 százalékát, ám ez az arány már valamivel alacsonyabb a 2015-ös 29 százalékhoz viszonyítva.

Ami az idei évi várakozásokat illeti, Tekse Kálmán, a Magyar Lízingszövetség alelnöke közölte: a tagok jelzései alapján a tavalyinál visszafogottabb, 5 százalék körüli növekedés várható a piacon, ám bízik abban, hogy – hasonlóan a múlt évhez – túl tudják teljesíteni a várakozásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.