BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még bizalmatlan a lakosság

Továbbra is az amerikai és a német részvények vezetik a hazai befektetők preferencialistáját, a régiós és ezen belül a román papírok súlya is emelkedik. A magyar részvényekből viszont egyre kevesebbet vásárolnak a háztartások

Az elmúlt időszak hazai részvénypiaci ralijából, úgy tűnik, csak kismértékben veszi ki részét a lakosság, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint ennek egyik oka, hogy sok kisbefektető a magasabb árak láttán már korábban realizálta nyereségét, mások szerint a Budapesti Értéktőzsde gyenge kínálata a külföldi papírok felé terelte a lakosságot.

A lakossági befektetők portfólióiban az Equilor Befektetési Zrt.-nél 50 százalék alá csökkent a magyar papírok súlya, ennek egyik oka, hogy az elmúlt időszak látványos áremelkedéseit sokan kihasználták, és a hasznot zsebre tették – mondta lapunknak Vavrek Zsolt, a szolgáltató lakossági értékpapír üzletágának vezetője.

 

A befektetők egy jelentős része most a számlán tartja pénzét, és kivár, mások külföldi papírok után néztek. A preferencialistát az ismert, nagy nevű, elsősorban német és amerikai vállalatok papírjai vezetik, mint például a Daimler, a Bayer, az Apple, az Amazon vagy olajipari cégek. A régiónkon belül látványosan jönnek fel a román papírok, egyre többen vesznek banki vagy energetikai részvényeket, de a Fondul Proprietatea (kárpótlási alap) papírjai is népszerűek. Vavrek szerint a lengyel és a cseh piacon is szemezgetnek a magyarok, az orosz részvények azonban kikoptak a kosarakból.

Nagyjából azonos a helyzet az intézményi befektetők körében is, ők kisebb súlyban széles nemzetközi indexeket (például MSCI World), nagyobb súlyban többnyire régiós benchmarkokat követnek, amelyekben jellemzően cseh, lengyel magyar és román papírok vannak – mondta lapunknak Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A régiós részvényekkel kapcsolatban a lengyel bankszektort kicsit alulsúlyozták a megnövekedett kockázatok miatt, ezzel szemben nyersanyagcégek nagyobb szerephez jutottak. Pillár szerint a román piac a magas osztalékhozamú részvények miatt vonzó, így a helyi energetikai cégek is egyre nagyobb súllyal kerülnek a portfóliókba.

A nagy számban lakossági ügyfeleket kiszolgáló KBC Equitasnál továbbra is egyértelműen dominálnak a magyar részvények, de az elmúlt években a külföldi papírok iránti érdeklődés érezhetően erősödött – mondta lapunknak Sándor Dávid, a befektetési szolgáltató vezető elemzője.

A magyar börzén a négy nagy papír mellett – ha van aktuális sztori – a kisebb kapitalizációjú papírok felé is hajlandóak elmozdulni. Ebben szerepe van annak is, hogy a KBC azon kevés szolgáltató egyike, ahol az elemzők több kisebb papírt, köztük a Nyomda, a Graphisoft Park vagy a Masterplast részvényeit is követik. A hazai papírok közül messze az OTP vezeti a preferencialistát, de a Richterben is jelentős forgalom van, főleg a gyorsjelentési szezonban. A Magyar Telekom az elmúlt időszakban utolérte a Molt forgalom tekintetében. A külföldi papírok közül Sándor Dávid szerint elsősorban azokat az ismert vállalatokat vásárolják, amelyek mögött van elemzői támogatás, ilyen az Apple, a Facebook, a Tesla, a Volkswagen, a Deutsche Bank vagy a Daimler.

A lakossági, illetve privátbanki portfóliókban jellemzően kicsi a részvények aránya, 3-5 százalék körül mozog az MKB-nál. Ezen belül az első számú befektetési célpont a magyar blue chipek piaca, a külföldi részvények aránya ezeknél jelentősen alacsonyabb – tájékoztatta lapunkat a bank. Az ügyfelek főképp az egyedi sztorikra ugranak, főleg, ha azokat jelentős árfolyamesés kíséri. Small capet csak a nagyon tapasztalt tőzsdézők vesznek. Az MKB-s ügyfelek a külföldi részvények közül elsősorban az autóipari, pénzügyi és technológiai cégeket, a német, olasz és az amerikai részvényeket preferálják, így a Google, az Apple, a Facebook, a Volkswagen, a Daimler, a Deutsche Bank és a Raiffeisen van felülsúlyozva a portfólióikban.


Kevesebb részvény

A jegybank adatai szerint tavaly a lakossági részvényállomány értéke ugyan 28 milliárd forinttal 533,1 milliárdra emelkedett, ám emögött elsősorban az árfolyam-növekedés áll, amely 87,7 milliárddal dobta meg a részvényvagyon értékét.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.