BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Brexit jóváhagyása miatt zuhant a font

Az angol font 0,4-0,6 százalékkal esett az euróval, a dollárral és a forinttal szemben azután, hogy a brit kormány tegnap éjjel felhatalmazást kapott a parlamenttől az EU-kilépési folyamat elindításához.

A Brexit hivatalosan is megkezdődhet azzal, hogy a Lordok Háza módosítás nélkül hozzájárult a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a döntés jelezte, hogy a skót parlamentben újabb népszavazás kiírását kezdeményez Skócia függetlenségéről és az EU-hoz való csatlakozásról.

A hírek hatására kedden  látványosan gyengülni kezdett a font minden devizával szemben. Az euró-font kurzus a Bloomberg adati szerint 0,87859-ig is eljutott kora délelőtt, ez 0,8 százalékos fontgyengülés az előző napi 0,8719-es záróárfolyamhoz képest. Délután három körül 0,87576-on járt a kurzus a bankközi devizapiacon, ez 0,4 százalékos gyengülés. A dollárral szemben 0,6 százalékkal gyengült az angol font délutánig, amikor 1,2145 dollárt adtak egy fontért.

A forint is 0,6 százalékkal erősödött a fonttal szemben, a tegnapi 358,04-es zárás után ma délután 355,99-esn járt az árfolyam. Mindhárom devizával szemben január közepén járt utoljára hasonló árfolyamon az angol font.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.