BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó évük volt a nyugdíjpénztáraknak

2015 után tavaly ismét jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak, s nemcsak 2016-ban, hanem hosszabb távon is jelentősen az inflációt meghaladó hozamot értek el tagjaik egyéni számláin – derül ki az MNB friss pénztári statisztikáiból. A legjobban teljesítő piaci szereplők esetében előfordult két számjegyű hozamteljesítmény is - deürl ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

Az MNB azt írja, az alacsony kamatkörnyezet ellenére a nyugdíjpénztárak többsége – a két évvel ezelőtti teljesítményhez hasonlóan – 2016-ban is az inflációt lényegesen meghaladó hozamokat ért el a fedezeti tartalékon, azaz a pénztártagok egyéni számláin.

A klasszikus jellegű (alacsonyabb kockázatú) portfóliók elsősorban a korábban bekerülő magasabb hozamot kínáló állampapír-állomány miatt teljesítettek jól. A növekedési jellegű (magasabb kockázatú) portfóliók kedvező éves teljesítménye a befektetési eszközök közötti nagyobb részvényhányadból adódik, míg a kiegyensúlyozott jellegű (közepes kockázatú) portfóliók esetében mindkét hatás érvényesült.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak a záró vagyonnal súlyozottan átlagosan 6,59 százalék éves nettó hozamrátát értek el. A zárt, munkahelyi alapon szerveződő önkéntes pénztáraknál tavaly a legjobb hozam teljesítmény nettó 13,69 százalékos volt. A nyílt pénztárak közül ugyanakkor az egyik piaci szereplő a növekedési jellegűekhez képest kockázatosabb portfóliója révén érte el az első helyet nettó 11,94 százalékos teljesítményével - közölte az MNB.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.