BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötletekbe is fektet a Hiventures

Összesen több mint 50 milliárd forintot fektet a Hiventures ígéretes, nemzetközi szinten is sikeressé tehető vállalkozásokba. Egészen kezdő cégek is pénzhez juthatnak

Több mint 50 milliárd forintot szán startupok fejlesztésére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő Hiventures kockázatitőkealap-kezelő. A Hiventures jelenleg két alapot kezel, a harmadikat pedig most állítja fel – mondta Kisgergely Kornél vezérigazgató a társaság sajtótájékoztatóján. Az egyik, 20 milliárd forintos alap az MFB forrásaiból fektet be a központi régióban működő vállalkozásokba, a másik, uniós forrásokat használó, 30 milliárd forintos alapot pedig a konvergenciarégiók­ban lehet felhasználni.

Emellett egy infokommunikációs tőkealap felállításán is dolgoznak még, 6,5 milliárd forintos keretösszeggel. A központi régióban befektető alap már megkezdte a kifizetéseket: 2016 augusztusa óta összesen 1,86 milliárd forintról döntöttek, melyből 0,73 milliárd forint tőkeösszeget folyósítottak is. Az eltérés oka, hogy a folyósítások több lépcsőben történnek a befektetés életútja során. Az európai uniós alapnak is megvolt már az első befektetése 120 millió forint értékben.

Ami újdonság, hogy a Hiventures inkubációs fázisban lévő cégekbe is fektet, sőt a tőke 20 százalékát ilyen, jóformán még csak egy jó ötlettel rendelkező vállalkozásoknak szánják. Egy cég 9 millió forintot kaphat, amiért cserébe az alapkezelő 9 százalékos részesedést kér a kft.-ből. Egy mentorhálózat is segíti a kezdő vállalkozásokat, a szakértők szintén részesedésért, 3-6 százalékért dolgoznak. A programba már a konkrét cég megalapítása előtt is lehet jelentkezni a Hiventures honlapján, a nyertes pályázók körülbelül két-három hónap alatt juthatnak hozzá a tőkéhez. Az alapkezelő fő elvárása a pályázókkal kapcsolatban, hogy exportorientált, technológiai alapú és nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozást tervezzenek létrehozni. Eddig 201 cég jelentkezett a programba, amelyben évente 100-120 vállalkozást akarnak támogatni – mondta Katona Bence befektetési vezérigazgató-helyettes.

Az érettebb, úgynevezett magvető (seed) fázisban lévő cégekre 16 milliárd forintot szán a Hiventures. Ezek a cégek már túl vannak a termékfejlesztés nagy részén, a továbblépéshez azonban tőkére van szükségük. Egy ilyen vállalkozás átlagosan 80 millió forintos tőkét kaphat az alapokból, amelyek évente 20-25 tranzakciót terveznek. A még érettebb, startup fázisban lévő, prototípussal már rendelkező cégekre, amelyeknek főleg az értékesítés felfuttatására kell a pénz, 24 milliárd forintot szán a Hiventures. Egy-egy ilyen cégnél átlagosan 300 millió forintos befektetéssel számolnak, és évente 10-12 ügyletet tudnak lebonyolítani. A magvető és a start­up programban egyébként hatalmas az érdeklődés, utóbbira például 101 igényt nyújtottak be eddig. A legtöbb jelentkező a közép-magyarországi régióból jön, csak minden harmadik pályázat érkezik a konvergenciarégiókból. Ezen az arányon változtatni szeretne a Hiventures, ezért országos roadshow-ra indultak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.