BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új forgatókönyvet kapnak a lakáshitelesek

Akinek lakáshitele van, annak a futamidő alatt is érdemes figyelnie a bankok ajánlatait, ha talál a meglévőnél olcsóbb lakáshitelt, akkor hitelváltással mérsékelheti a kiadásait.

Bár a lakáshitel-felvevők körében egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek, a teljes hiteldíjmutatójukat nagyban meghatározó kamatfelár szintje nemzetközi összevetésben még így is magasnak számít. Emiatt a jegybank úgy döntött, bevezeti a lakáshitelekre a fogyasztóbarát jelölést. Ezt a minősítést azok kaphatják meg, amelyeknek alacsony a felára, ezért az olcsóbb lakáshitelek közé tartoznak.

A BankRáció.hu elemzése szerint már most is vannak a piaci átlagnál olcsóbb, barátságos lakáshitelek. A portál március közepén több mint egy tucat bank 10 évig vagy annál hosszabb ideig fix törlesztőrészletet garantáló - 10 millió forintos és 20 éves futamidejű -  lakáshitelét hasonlította össze. A legolcsóbb ajánlatok teljes hiteldíjmutatója 5-5,5 százalék között mozgott, a legdrágábbaké pedig 8 százalék felett volt. A thm-ben látható különbség pedig a teljes visszafizetendő összegben is számottevő, akár 3-5 millió forintos összeget jelenthet.

Aki az online hitelkalkulátorok segítségével összeveti az ajánlatokat, az már most is megtalálhatja a legalacsonyabb havi törlesztést és teljes visszafizetendő összeget biztosító lakáshitelt.

A jegybank által tervezett fogyasztóbarát hitel minősítés piaci hatását csak később lehet értékelni. A lépés nyomán olcsóbbá válhatnak a fix törlesztésű lakáshitelek, és a magyar bankpiacon egyelőre kevésbé népszerű hitelkiváltások számát is növelheti a lépés. Bármely banknál is igényelt lakáshitelt valaki, ha a futamidő során bármikor talál jobb ajánlatot, akkor könnyen lehet, hogy még a költségekkel együtt is érdemes bankot váltani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.