BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a fertőzött hitelállomány az eurózónában

Az eurózónás bankok előreláthatóan szigorítanak majd a vállalati hitelezés feltételein, a forráskihelyezés ennek ellenére bővülni fog, köszönhetően a rekordalacsony kamatkörnyezetnek – tette közzé felmérését tegnap az Európai Központi Bank (EKB).

Az eurózónában a legnagyobb növekedést a hiteligényekben Német- és Spanyolországban tapasztalta az EKB, Olaszországban ugyanakkor némi csökkenést regisztráltak, míg Franciaországban nem következett be érdemi változás. A jegybank elismeri, hogy a laza monetáris politikának és a mennyiségi lazításnak negatív hatása volt a banki marzsokra, a hitelezési hajlandóságot ugyanakkor serkentette az intézkedés.

Az eurózónás pénzintézetek átlagos tőkearányos megtérülési mutatója 3,23 százalékra esett 2016 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakában mért 4,41 százalékról. Ráadásul az olasz, a portugál és a görög bankok mutatói negatív tartományban állnak, de a német hitelintézetek átlagos rátája sem haladja meg az 1,33 százalékot.

Az EKB a hitelportfóliókról is kiadott egy jelentést, mely szerint az eurózónás hitelintézetek enyhén csökkentették nem teljesítő hitelállományaikat. A tavalyi év végén összesen 931 milliárd euró értékű rossz hitel volt még a portfóliókban, szemben a három hónappal korábbi 972 milliárddal. Az olasz pénzintézeteknek köszönhető a csökkenés közel fele, bár a teljes eurózónás rosszhitel-állomány több mint egyharmada Olaszországban van.

A legnagyobb akadály a rossz portfóliók leépítése előtt, hogy az ilyen hitelek piaca szűkös és illikvid, ami igen alacsony árakat eredményez. Mindez elriasztja a bankokat a lépéstől, hisz csak óriási veszteségek árán lennének képesek túladni a fertőzött portfóliókon. A nem teljesítő hitelállomány leépítésében az olasz UniCredit jár az élen, a Reuters szerint 2017 végéig 17,7 milliárd euró értékű szerződéstől szabadult meg. A Monte dei Paschi di Siena azonban nemigen járt sikerrel, s gyakorlatilag már az életben maradása a tét, miután az állami segítség is késik.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]Az ír pénzintézetek három hónap alatt 33,5 milliárdra csökkentették nem teljesítő hitelállományukat, ám Spanyolország, mely a harmadik legnagyobb állománnyal rendelkezik Olasz- és Franciaország után, nem tudott felmutatni érdemi eredményeket. Az EKB szerint a nem teljesítő hitelekre képzett banki tartalékok aránya enyhe növekedés mellett elérte a 44,6 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.