BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűntek a lakáshitelek járulékos költségei

A lakáshitelpiac élénkülése mellett az akciós ajánlatokból sincs hiány a pénzügyi szolgáltatóknál, és szinte minden nagyobb szereplő érvényben tart valamilyen kedvezményt a konstrukcióihoz kapcsolódóan – derül ki a bankok honlapjain szereplő tájékoztatókból.

Az akciós ajánlatok ugyanakkor meglehetősen homogén képet mutatnak: a nagyobb szereplők szinte mindegyike a hitel felvételéhez kapcsolódó egyszeri költségek elengedésére, illetve átvállalására épít. Ilyen például a hitelbírálat díja, a földhivatali ügyintézés költsége, az értékbecslési vagy a közjegyzői díj.

Az adminisztratív költségek elengedése vagy átvállalása önmagában nem tűnik jelentős engedménynek, ám mivel ezekből általában többet is elengednek a piaci szereplők, akár több százezer forintnyi kezdeti kiadástól is megmenekülhetnek a hitelfelvétel előtt álló ügyfelek.

Bár az akciós kamatok jóval ritkábbak a lakáshitel-ajánlatoknál, a most elérhető kínálat így is vonzónak mondható, hiszen a rövidebb kamatperiódusú hiteleknél évi 3 százalék környéki árakkal is lehet találkozni a piacon. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, februári állapotokat bemutató adatai szerint a második hónap végén 4,61 százalékot ért el a háztartások forintlakáshiteleinél a szerződésekben szereplő, átlagos ráta. Ez az éven belüli kamatperiódus mellett kötött szerződéseknél 3,33 százalékot ért el, míg az éven túli kamatperiódusú kölcsönöknél 5,29 és 5,79 százalék között mozgott.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]A lakáshitelek iránti kereslet persze a most futó akcióktól függetlenül is nagyon erősnek mondható. A jegybank szezonálisan igazított adatai szerint 2017 első két hónapjában 97,2 milliárd forint értékben kötöttek új forintlakáshitel-szerződést a hitelintézetek, ami csaknem a másfélszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek. Ennek alapján feltételezhető, hogy a tavaly kihelyezett, hozzávetőlegesen 470 milliárd forintnyi új lakáshitelt idén jelentősen sikerül majd túlszárnyalni, és szinte biztosra vehető, hogy két számjegyű növekedés jön a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.