BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört a hitelfelvételi láz Szlovákiában

Újra dinamikusan felfelé kúsznak az ingatlanárak Szlovákiában, miközben a jelzáloghitelek kamata abszolút mélypontra süllyedt, ami valóságos hitelfelvételi lázat váltott ki a lakosság körében.

A lakásárak 2014 második felétől kezdetben lassú, majd 2015 végétől gyorsuló ütemben kezdtek nőni, a 2015 és 2016 utolsó negyedéve közötti időszakban 10,8 százalékkal kúsztak feljebb – közölte Jana Glasová, a Postová Banka elemzője. Igaz, a családi házak esetében nem érződik még az árvágta, a vizsgált időszakban alig 2 százalékos drágulást mértek.  

A Szlovák Nemzeti Bank (SZNB) adatai szerint 2016 végére a négyzetméterenkénti ingatlanár országos viszonylatban elérte az 1304 eurót (404 ezer forint). Kiugró drágulást mérnek a megyei központokban: Kassán, Trencsénben vagy Nagyszombatban tavaly 11-13 százalékkal nőtt a 3 szobás, 70 négyzetméter alapterületű lakások ára, elérve a 82-87 ezer eurót. Nyitra a csúcstartó, ott a Jaguar Land Rover autógyár érkezése miatt egyetlen év alatt – 21 százalékos pluszt felmutatva – elérték a 83 ezer eurós átlagárat. Természetesen a főváros külön világnak számít, s bár tavaly csak alig 11 százalékkal nőttek a pozsonyi árak, a panellakások átlaga már 137 ezer eurónál jár.

Mindeközben a lakosság nagy lendülettel veszi fel a lakáscélú kölcsönöket, volumenük 2016 végén már elérte a 22 milliárd eurót. Havi szinten 500-600 millió eurónyi új hitelt vettek fel. A lakosság vállalkozó kedve egyrészt Szlovákia tartós, 3 százalék feletti gazdasági növekedésével, az érezhetően csökkenő munkanélküliséggel, az emelkedő bérekkel (a tavalyi átlagbér 916 euró) magyarázható, másrészt azzal, hogy történelmi mélypontra estek a hitelkamatok: mára az eurózóna átlaga alá süllyedtek.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Pozsony belvárosa felkapott és drága helynek számít. Fotó: Shutterstock Pozsony belvárosa felkapott és drága helynek számít. Fotó: Shutterstock[/caption]A bankok kínálata döntően 1,50 százaléktól indul, de például az OTP Banka Slovensko (az itteni OTP) 1,20 százaléktól startol. A múlt héten kisebb forradalmat okozott, hogy a Postová Banka és az UniCredit Bank bizonyos feltételek teljesülése esetén már 1 százalék alá vitte a hitelkamatot. Ott tartunk, hogy az SZNB márciustól szigorította a jelzálog-hitelezés feltételeit, hogy meggátolja az ingatlanlufi felfuvódását és a lakosság túlzott eladósodását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.