BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsot döntöttek a tőzsdék

Egyszerre került csúcsra a frankfurti DAX, a londoni FTSE100, a Nasdaq, az S&P 500 és a BUX-index is. Elemzők szerint Európában a választások, az Egyesült Államokban pedig a jó negyedéves eredmények hajtották fel az árfolyamokat.

Világszerte több tőzsde is történelmi csúcsot döntött a napokban. Tegnap a DAX 12 830, az FTSE 100 pedig 7500 pont fölé emelkedett a hétfői 12 807, illetve 7454 pontos történelmi rekordot követően. A Nasdaq 6150, az S&P 500 2402 ponton fejezte be a hét első napját, a BUX 34 462 ponttal menetelt új rekordig.

„A világgazdaság növekvő pályára állt, és egyelőre a túlfűtöttség jelei sem mutatkoznak, a tőkeáttétel mértéke jóval a buborékra figyelmeztető küszöb alatt mozog. A relatíve alacsony szinteken stabilizálódó kőolajárak, az autóipari innovációk, a szemünk előtt zajló negyedik ipari forradalom, az alacsony kamatkörnyezet és a lassan apadó likviditásbőség megteszi a hatását, a fogyasztási és a növekedési mutatók egyre kiterjedtebb és megalapozottabb növekedést vetítenek előre” – magyarázta a ralit Kocsi János, a Pioneer Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere.

Ráadásul ez a folyamat folytatódhat. Loncsák András, az Aegon Alapkezelő részvényüzletág-vezetője például a következő két-három hónapban a vezető indexek további emelkedésére számít. Amerikában 2009 óta, Európában három-négy éve tart a növekedés, de technikailag még folytatódhat a trend, ezt a makrogazdasági adatok és a vállalati eredmények is alátámasztják. Az év eleji eredményvárakozásokat év közben is megemelték, ilyenre utoljára 2011-ben volt példa. „Viszont az árfolyam-nyereség mutató (P/E) magas szinten van, ez hosszú távon korrekciót jelez” – tette hozzá Loncsák András.

Európában elsősorban a bankok és az euró erősödött azt követően, hogy a piacbarátnak tartott Emmanuel Macron ülhetett a francia elnöki székbe, és Németországban sem törtek előre a szélsőséges pártok a tartományi választásokon. „A választási eredményekből főleg a ciklikus, a gazdasági növekedésre nagyban támaszkodó cégek húztak hasznot az elmúlt hónapban. A bankpapírok 10,3, a pénzügyi szolgáltatók részvényei 6,9 százalékkal emelkedtek – mutatott rá Kovács Bálint, az Equilor elemzője. – Európában a nyáron továbbra is sorra dőlhetnek a csúcsok, de a trendre már az egyes vállalatok eredményei, illetve az Európai Központi Bank (EKB) döntései és közleményei lesznek számottevő hatással.”

Az Egyesült Államokban a Nasdaq és az S&P 500 új csúcsait is a technológiai szektor jó teljesítménye fűti. Az első negyedévben 20 százalékkal növekedett az egy részvényre jutó nyereség (EPS). Az elmúlt napokban a zsarolóvírus miatt a kiberbiztonsági cégek papírjainak hirtelen megugrása is fűtötte a technológiai ágazat raliját. Az amerikai rali folytatása Trump programjának jövőjétől függ Kovács Bálint szerint. „A Dodd–Frank-törvény felülvizsgálatára és az adóreformra várunk, ha ezek szeptemberig a terv szerint megvalósulnak, akkor az S&P a jelenlegi 2402-ről 2450 pontig is emelkedhet” – mondta Kovács. Kocsi János szerint a BUX is tovább erősödhet. „Hazánkban várható a legnagyobb arányú EU-támogatás lehívása a következő két évben, és nagy a potenciál a banki hitelezés felfutásában is – állapította meg. – Ezért és az árazási mutatókat figyelembe véve a BUX erősödésének sem látszik akadálya.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.