BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés cég tervez forrásbevonást

A magyar cégeknek csak 4,5 százaléka szeretne tőkebevonást végrehajtani ebben az évben, ám a bevonni tervezett pénz nagysága megemelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A magyarországi vállalatok 4,5 százaléka tervez tőkét bevonni 2017-ben, miközben egy évvel korábban még 8,3 százalék volt az arány – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) múlt év őszén készített felméréséből. Az MFB szerint 2016 végén három csoport volt megragadható, ahol viszonylag magas a következő egy évre keresletet jelzők hányada: a mikrocégeknél (6,4 százalék), a közép-magyarországi székhelyű vállalatoknál (6,3 százalék) és az exportra fókuszáló vállalkozásoknál (6,5 százalék) haladta meg az átlagot a tőkebevonásban gondolkodók aránya.

Forrás: kormany.hu

Iparági bontásban az infokommunikáció és az oktatás területén a vállalatok viszonylag nagy része (legalább tizede) jelezte, hogy tőkéhez kíván jutni a felmérést követő egy éven belül. Az ipari ágazatok körében a tőke iránti nagyobb arányú kereslet általában a beruházási hitelek iránti nagyobb fokú érdeklődéssel párosul, míg a tercier szektoron belül inkább helyettesítő terméknek számít a kétfajta forrás. Az infokommunikáció és az oktatás például inkább a tőkebevonást, míg a gépjárműjavítás, -karbantartás a beruházási hiteleket favorizálja.

A felmérés szerint a korábbi tőkebevonási kísérletek jelentősen befolyásolják a 2017. évi terveket is: a tőkebevonási szándék kifejezetten erős abban a két vállalati szegmensben, amely a felmérést megelőzően vagy eredménytelenül próbálkozott, vagy sikerrel járt a tőke bevonásával. Ezzel szemben a semmilyen korábbi tapasztalattal nem rendelkezők körében alacsonynak mondható az érdeklődők hányada. Az ilyen cégek körében a bevonni tervezett tőke nagyságának mediánja 100 millió forint, ami 70 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. Míg 2015 őszén a keresletet jelző cégek fele 10–50 millió, addig tavaly az érdeklődő vállalatok többsége 20–200 millió forint közötti összegben akart külső tőkéhez jutni.

Makroszinten a keresletet jelző cégek arányának visszaesését és a működő vállalatok számának apadását ellensúlyozta a bevonni tervezett tőke nagyságának emelkedése. Idén az MFB számításai szerint potenciálisan 800-1100 milliárd forint körüli tőkeigény jelentkezhet a magyar vállalati szektorban, ami az idei GDP 2,1-3 százalékát érheti el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.