BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bársonyos Brexit segítheti a fontot

Gyengült a font csütörtökön a halovány gazdasági adatok és a jegybank döntése miatt.

Fél százalékot is veszített értékéből a font csütörtökön, miután kiderült, a megelőző hónaphoz képest márciusban csökkent az ipari termelés, az első negyedévben pedig romlott a kereskedelmi mérleg, mérséklődött az export és megugrott az import. E folyamatok elemzése beépült a Bank of England (BoE) inflációs jelentésébe is, amely egyértelműen utalt rá, hogy a jegybanki szakértők az előző anyagukban túlbecsülték az első három hónap növekedési ütemét, ami csupán 0,3 százalékot tett ki a megelőző negyedévhez képest. Igaz, Mark Carney, a BoE kormányzója a monetáris politikai bizottság ülése után azt mondta a tájékoztatóján, hogy a felülvizsgált adat valószínűleg 0,4 százalékos bővülést mutat majd, s ez a tempó fennmarad az április–júniusi időszakban is. Ezzel együtt a BoE kissé mérsékelte idei növekedési prognózisát a februári inflációs jelentésben becsült két százalékról 1,9 százalékra. A jövő évit viszont 1,6-ról 1,7-re vitte fel.

Forrás: AFP

Az elemzők bizonytalanságát a Brexit nehezen felmérhető hatása okozza. Mint azt Carney is hangsúlyozta, ha sima az átmenet, akkor a gazdaság élénkülésével párhuzamosan normalizálódhat a kamat, amely hosszú ideje 0,25 százalékos mélyponton áll, s a döntés után is ott maradt. A BoE nem változtatott a mennyiségi lazítás 435 milliárd fontos összegén sem. Abból indultak ki, hogy a Brexit súrlódásmentes lesz, a bérek emelkednek, a gyengébb font segíti az exportot, és növeli ugyan az árakat, de nem befolyásolja az inflációs várakozásokat. Magyarázatképpen Carney hozzátette: a bérek jelenleg azért nyomottak, mert a cégek nem tudják, milyen uniós megállapodásra készüljenek fel, s még sok a kihasználatlan kapacitás is a gazdaságban. Az infláció, amely az idén a vártnál magasabb, 2,8 százalékos iramot diktálhat, jövőre 2,4 százalékra lassul.

Vagyis túllő ugyan a kétszázalékos célon, de a Bank of England a bizonytalanságokra tekintettel nem aggódik emiatt. Az áremelkedés oka szinte teljes egészében a font gyengülésében keresendő. A 2015. novemberi csúcsponthoz képest mára 16 százalékot veszített az erejéből a szigetország valutája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.