BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már rövid távon erősödhet a font

A brit előrehozott választás eredményeként a Konzervatív Párt nem tudta megtartani abszolút többségét, amire a font gyengüléssel reagált.

Az előrehozott választás nem a várt eredményt hozta Theresa May számára, a Konzervatív Párt nem tudta megtartani az abszolút többséget, amire a font újabb gyengüléssel reagált.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ez egy soft-Brexit, hard-Brexit vagy a Brexit elmaradásának irányába mozdítja-e el a tárgyalásokat, érveket mindegyik kimenetel mellett fel lehet hozni. Politikailag mindenesetre meggyengült a kemény Brexitet leginkább támogató, Theresa May vezette konzervatív vonal.

Látszik a retorika megváltozása az európai politikusok részéről is: míg korábban élesen elutasítottak minden olyan megoldást, ami a britek bennmaradását támogatná, addig az elmúlt napokban két nagy befolyású politikus, Schauble német pénzügyminiszter és Macron francia elnök is úgy nyilatkozott, hogy lehetséges a britek „visszafogadása” az EU-ba, ha a másik oldalon változna a politikai akarat.

A választási fiaskó után tehát nehéz a pontos kimenetelt megjósolni, az mindenesetre látszik, hogy rekordmértékű alulsúlyozottság alakult ki a font piacán a legfrissebb Merrill Lynch alapkezelői felmérés szerint, miközben az euró pozicionáltsága túlzott pesszimizmusból túlzott optimizmusba fordult.

Ez gyakran használható kontraindikátorként, amit a technikai kép is támogathatna, közel 8 hónapja egy szélesebb kereskedési sávban mozog az euró-font 0,89 és 0,83 között, melynek felső szélét teszteli a devizapár. A pozicionáltság alapján a fontnak a következő hetekben, hónapokban felül kellene teljesítenie az eurót; ennek igazán nagy lökést az adhatna, ha ismét közelednének egymáshoz a felek a Brexit-tárgyalások során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.