BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem rohannak fogyasztóbarát hitelt adni a bankok

Nem látszik hihetetlen kamatváltozás a fix törlesztésű jelzáloghitelek piacán. Bár az MNB Minősített Fogyasztóbarát Hitelének feltételei egy hónapja ismertek, a bankok inkább akcióznak, és nem kamat-, hanem egyéb kedvezményeket adnak.

Túlzás lenne azt állítani, hogy sziporkáznak a banki akciók az MNB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) minősítése kapcsán. Mint ismert, múlt pénteken az FHB jelentette be , hogy a kölcsöne megfelel a konstrukció iránt támasztott jegybanki követelményeknek. A bank termékismertetője szerint az FHB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele ötéves kamatperiódusnál 4,60 százalékos (5,61 százalékos THM), a tízéves kamatperiódusúé 5,83 százalék lesz július 1-jétől. A hitel legfeljebb 50 millió forintig igényelhető minimum 3, maximum 30 évre.

A BankRáció.hu adatait böngészve meglehetősen kevés olyan esettel találkozunk, ahol akár már az új szabályokhoz kapcsolódó kamatcsökkentést jelentenek be a pénzintézetek. Az Oberbank – még az MNB bejelentése előtt – az első öt évben fix, majd változó kamatozású hitelek kamatát az első öt évre 0,44 százalékponttal csökkentette, így a lakáshitel 5,59 százalék helyett 5,15 százalékon érhető el – a THM lineáris törlesztés esetén 4,75, annuitásos törlesztésnél 4,84 százalék.

A Sopron Bank Burgenland új, Hitel határok nélkül márkanevű lakáscélú hitele nem ugorja meg az MFL feltételeit, hiszen változó kamatperiódusú kölcsön, igaz, referenciakamata a 12 hónapos Bubor, kamatfelára 3,99 százalék. A Budapest Bank a korábbi 40 millióról 20 millióra vitte le a kedvezményesebb kamatozást nyújtó árazási sávját, ennek köszönhetően az MFL-konform öt- és tízéves kamatperiódusban rögzített hitelek esetén az induló kamat mértéke 15 bázisponttal csökkent.

Fotó: Vémi Zoltán

A bankok inkább akcióznak. Még az MFL bejelentése előtt az Erste más banknál meglévő lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitel kiváltására hirdetett akciót: ha az ügyfél legalább százezer forint havi jövedelemutalás teljesítését vállalja, akkor a hitel folyósításakor 100 ezer forintot jóváír az ügyfél törlesztési számláján. (A hat hónapos és ötéves kamatperiódusú hitelek esetében az igényelt hitelnek legalább négymillió forintnak kell lennie.) Az Erste június elején az akciót kiterjesztette minden piaci kamatozású lakáshitelre, a szabad felhasználású jelzáloghitelekre, sőt a kamattámogatás mellett nyújtott lakáscélú kölcsönökre is.

A Sberbank Staféta elnevezésű programjában a már meglévő lakossági és mikrovállalati ügyfelek ajánlhatják a bank termékeit azoknak, akik még nem Sberbank-ügyfelek. Egy jelzáloghitel ilyen „közvetítése” 10 millió forint alatt 20-20 ezer, 10 millió forint felett 40-40 ezer forintot hoz az ajánlónak és az új ügyfélnek is.

Az OTP Banknál tovább él a Tavaszi ingatlanhitel értékesítési akciója, amelynek keretében a bank az értékbecslési díjat visszatéríti, a közjegyzői díjat és a folyósítási díjat átvállalja a feltételek teljesítése esetén (hitelkiváltáshoz nem kell feltételeket teljesíteni). Az Oberbanknál a január 1-jén indult díjvisszatérítési akciók visszavonásig folytatódnak: a közjegyzői okirat díját és az első értékbecslés díját maximum 50-50 ezer forintig visszatérítik, ha a folyósított hitel összege legalább ötmillió forint, és a futamidő meghaladja az öt évet.

Az FHB-nál júniustól a szerződésmódosítási díj módosult, a korábbi, a fennálló tartozás 1 százaléka, minimum 24 975, maximum 49 950 forint helyett fix 24 975 forint lett.

A Raiffeisen Bank június 22. és november 30. között tippjátékot rendez azoknak a jelzálogigénylő ügyfeleknek, akik a leghelyesebben megtippelik, mekkora az összesített vételára azoknak a lakásoknak, amelyeket Raiffeisen-hitelek segítségével vettek meg. A legjobban tippelő egymilliós, további a harminc legjobb tippet leadó ügyfél 100 ezer

forintos Kika-utalványt kap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.