BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik, mint a cukrot a harmincéves orosz kötvényeket

Komoly érdeklődést mutattak a külföldi befektetők az új orosz, tíz- illetve harmincéves futamidejű eurókötvények iránt.

Komoly érdeklődést mutattak a külföldi befektetők az új orosz, tíz- illetve harmincéves futamidejű eurókötvények iránt. A remélt hozamok elhomályosították a politikai kockázatokat, így a Moszkva ellen hozott nemzetközi szankciók esetleges szigorításának veszélyét.

A 3 milliárd dollár értékben meghirdetett kötvényekre 6,6 milliárd értékben érkezett ajánlat; a TASZSZ beszámolója szerint a tízéves kötvény hozama 4,25 százalék lett – ami kétszerese a hasonló futamidejű amerikai papírokénak. A harmincéves kötvények hozama 5,25 százalékon alakult. Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint a kötvények 85 százalékát külföldi befektetők vásárolták meg, különösen az Egyesült Államokból volt nagy az érdeklődés. A jegyzés egy nappal azután zárult le, hogy az amerikai szenátus újabb szankciókat szavazott meg Oroszország ellen.

A kötvénykibocsátás „nyilvánvalóan politikai manőver” volt Moszkva részéről, hogy bebizonyítsa, a büntetőintézkedések ellenére képes olcsón pénzt szerezni, nyugati befektetőket vonzani – mondta a Reutersnek Tim Ash, a BlueBay Asset Management stratégája. Igaz, a jegyzés sikerében az is közrejátszott, hogy az alacsony hozamkörnyezet miatt általánosságban is nagy a kereslet a magas hozamú kötvények iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.