BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meredek lejtőre sodródott a Tesla-papírok árfolyama

Ünnepelni kellett volna pénteken a Teslánál, ehelyett a cég vezetése a hét végén elszenvedett 12 milliárd dolláros értékvesztés miatt kesergett.

Ünnepelni kellett volna pénteken a Teslánál, hiszen legördült a gyártósorról az első Model 3-as – ehelyett az elektromos autókat készítő cég vezetése a hét utolsó két kereskedési napján elszenvedett 12 milliárd dolláros értékvesztés miatt kesergett. Igaz, az idén felszedett árfolyam-erősödésből 53 százalék még maradt.

A tőzsdei zuhanás több okra vezethető vissza: egyrészt kijöttek az első féléves termelési adatok, amelyek 47,1 ezer autó leszállításáról szóltak, azaz a cég saját várakozásainak minimumát sikerült teljesíteni. Ezekből az első három hónapban 25 ezer készült el, a második negyedév 22,1 ezres teljesítménye meglehetősen szerény, még akkor is, ha van rá magyarázat, nevezetesen az akkumulátorok beszállításával akadtak problémák.

Két nap alatt 12 milliárddal csökkent a cég kapitalizációja. Forrás: Tesla

A másik gond, hogy a Model 3 sorozatgyártásának megkezdésével párhuzamosan a Model S luxuslimuzin és a Model X városi terepjáró iránti kereslet tetőzni látszik.

Az amúgy is kókadozó árfolyamra csapást mért a hét közepén a kínai kézben lévő Volvo szenzációs bejelentése, amely szerint 2019-től már valamennyi autójukban lesz elektromos hajtás, azaz vagy plug-in hibrideket, vagy teljesen elektronizált autókat fognak gyártani.

Pénteken még a Volkswagen főnöke, Herbert Diess is rátett egy lapáttal: mint mondta, a VW le tudja győzni a Teslát, mert olyat tud, amit az amerikaiak nem. Fel is gyorsították villanyautó-programjukat, s a Golf méretű ferde hátú villanyautójukkal, a Neóval 2020-ban lépnek a piacra – írja a Reuters.

A hírözön ráébresztette a Tesla részvényeseit arra, hogy a konkurencia nem alszik, sőt gőzerővel dolgozik azon, hogy a hátrányát ledolgozza. Elemzők szerint azonban kell egy jó hír a Tesla háza tájáról, és visszaáll a rend, a befektetők mindent megbocsátanak. A Goldman Sachsnál fordítva látják, s a fent felsorolt okok miatt az árfolyam megfeleződését is reálisnak tartják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.