BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Digi miatt szorult szűk sávba az árfolyam

Nincs sok újdonság a Magyar Telekom piacán, befektetői érdeklődést a a Digi piacra lépésével kapcsolatos konkrétumok és az osztalék hozhat.

Március közepe óta, kisebb kilengésektől eltekintve, a 465–490 forintos sávban mozog a Magyar Telekom árfolyama. A kurzus még február végén két nap alatt esett le 523 forintról 490-re, miután a társaság bejelentette, hogy a várt 35 helyett csak 25 forintos osztalékot fizet részvényenként a 2016-os eredményből. Az árfolyam az osztalék május közepi szelvényvágásakor ment 480 forint alá, onnan csak augusztus végére kapaszkodott vissza, de azt sem tartotta meg, múlt hét eleje óta 475 és 480 forint közt oldalaz az árfolyam. A forgalom sem túl nagy: 100 és 750 millió forint közt mozgott az elmúlt hónapokban, de a 100-300 millió forintos a gyakoribb. Utoljára június 16-án haladta meg az 1 milliárd forintot a Magyar Telekom napi forgalma, aznap a régiós CECE index átsúlyozása miatt kiugróan magas, 34 milliárd forint volt a Budapesti Értéktőzsdén az üzletkötések volumene. A hétfői 139 millió forintos forgalom 52 százalékát az adta, hogy a Telekom az új javadalmazási politikán alapuló ösztönzési rendszerhez 152 ezer darab törzsrészvényt vett 479 forintos átlagáron. A társaság összesen mintegy 2,6 milliárd forintért vásárol részvényeket a programhoz, az ügyletekre nagyjából negyedéves ritmusokban kerül sor, már 1,7 milliárd forint felett jár. Piaci információk szerint a mostani vásárlás még hetekig eltarthat a nem túl nagy likviditás miatt. Míg májusban volt olyan nap, hogy 290 ezer részvényt vettek egy nap, addig most a törvényi korlátozások miatt a 150-187 ezer a jellemzőbb.

Forrás: MW

„Semmi olyan hír nem érkezett az elmúlt hónapokban a céggel vagy a szektorral kapcsolatban, amely nagyobb árfolyammozgásra adhatna okot – mondta Tunkli Dániel, a Concorde Értékpapír vezető elemzője. – A hazai piacon egyre jelentősebb versenytárs, a romániai Digi vezetőinek vesztegetési ügye nemhogy a Magyar Telekomra, de a Digire nézve sem járt szignifikáns árfolyamhatással. Egy félmillió eurós büntetést sem érezne meg a Digi. A negatív hírek miatt az ügy lezárásában érdekelt a cég, már szívesen túl lenne az egészen.” Tunkli Dániel szerint a Digi hazai mobilszolgáltatása várhatóan az idén elindul, de nem teljes kapacitással. „Fél-egy év kell ahhoz, hogy teljes üzemben működjenek, akkor derülhet majd ki a szolgáltatásaik pontos ára. A Digi miatti nyomás addig nem enyhül a Telekom árfolyamán. Sőt még pár hónap kell majd utána is ahhoz, hogy látsszon, hány előfizetőt vihetnek el a versenytársaktól.”

A piaci szereplők többsége is úgy véli, hogy a Telekom árfolyama a Digivel kapcsolatos bizonytalanságok és az 5G-s frekvenciapályázat miatt szorult szűk sávba. Utóbbi igazából inkább csak a vártnál alacsonyabb osztalékkal kapcsolatos bírálatok elleni védekezésre jó. Költségek az 5G-aukcióval kapcsolatban várhatóan 2019-ben merülhetnek fel, de a 2020–21 a reálisabb.

„Nyilván mérsékelt ütemben, de az idei év terhére kifizetendő osztalékról szóló hírek megjelenéséig feljebb mehet a kurzus. Nem kizárt, hogy 2018 elejétől a bejelentésig egy osztalékraliban kapaszkodik majd fel az árfolyam” – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője, aki 500 forintos fair értéket határozott meg a papírra, hangsúlyozva, hogy technikai alapon az 520-as szint is valós. Az állampapírok hozamának csökkenése szerinte jót tehet a Telekomnak, ez a jövő évre tervezett 25 forintos osztalékkal 5 százalék feletti osztalékhozamot jelentene a mostani árfolyamon. „Az is hozhat vevőket a papírnak – tette hozzá Cinkotai –, hogy az idei teljesítményében lemaradt a másik három blue chiphez képest, így kicsit alulértékeltté vált.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.