BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Takaréklángon pislákol az Enefi

További profiltisztítást vetít előre az Enefi féléves jelentése. Emellett még az alaptőke tervezett leszállítása tarthat számot befektetői érdeklődésre.

A csütörtöki piaczárás után tette közzé idei első féléves jelentését az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. (ex-RFV, majd ex-E-Star). A budapesti székhelyű cégcsoport Magyarországon és Romániában jelen lévő vállalkozásokból áll, melyek fő tevékenysége a hőtermelés, emellett magyarországi közvilágítási rendszerek korszerűsítését és üzemeltetését végzik. Ám Romániában már nincs működő projektjük, az ottani leánycégek közül négy felszámolás alatt áll. Eközben a hazai közvilágítási projektek értékesítéséről előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Így a portfólió további tisztulása várható.

Az Enefi árbevétele az idei első fél évben 1,362 millió euró volt, szemben az előző év azonos időszakának 1,774 milliós adatával. Az adózás előtti eredmény 1,07 millió eurót tett ki, míg a bázisidőszakban ugyanez a mutató 3,875 millió ­euró volt. Egy részvényre jutó eredményt az idei első fél évre vonatkozóan nem közöltek. A társaság eladósodottsági rátája a fél év során 45,12 százalékról 33,19 százalékra csökkent.

A féléves jelentés arra is kitér, hogy a társaság továbbra sem tervez új energetikai projekteket megvalósítani. Gazdálkodása során arra koncentrál, hogy eszközeit minél hatékonyabban üzemeltesse, adott esetben értékesítse, folyamatban lévő perei tekintetében pedig nyitott a peren kívüli egyezséggel történő lezárásra.

Folytatják ugyanakkor a megkezdett sajátrészvény-visszavásárlási programot, maximum 250 forintos árfolyamig, amivel kilépési lehetőséget biztosítanak a részvényeseknek. A 250 forintos limit azonban aligha nyugtatja meg azokat a részvényeseket, akik még a négy évvel ezelőtti csődegyezség során meghirdetett kötvény-részvény cserével váltak tulajdonosokká. Ők ugyanis alapkezelői becslések szerint csak 300 forint feletti árfolyam mellett juthatnának hozzá az elvesztett pénzükhöz.

A múlt péntekre meghirdetett rendkívüli közgyűlés, melyen az alaptőke leszállításáról döntöttek volna, határozatképtelen volt. A megismételt közgyűlés szeptember 26-án lesz, s legfontosabb napirendi pontja, hogy bevonnának 19,67 millió darab 10 forint névértékű, a társaság saját tulajdonában lévő törzsrészvényt, 196,72 millió forint összegben. Így a társaság által kibocsátott részvények száma 29,67 millió darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökkenne. Ami már a csődegyezség előtti szintet jelentené.

Augusztus közepén 193 forintról 277 forintig emelkedett az árfolyam az alaptőke leszállításának hírére. Utána ugyan volt egy nagyobb korrekció 222 forintig, de aztán megint visszakapaszkodott a kurzus a 243 és 268 forint közötti sávba. Kérdés, hogy mire lesz elegendő a részvények sűrítése, egyelőre ugyanis nincs befektetői szemmel értékelhető középtávú terve a társaságnak. A saját részvények vásárlása nemhogy sztorinak, de még támasznak is gyenge.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.