BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymás után dőlnek a rekordok

A várható nagyobb hozam miatt egyre nagyobb a hazai és a külföldi részvények iránti érdeklődés. A szakértők itthon további 3-4 százalékos BUX-emelkedésre számítanak az idén.

Sorra dőlnek a rekordok a hazai börzén, de Európa és a világ részvénypiacain is. A Budapesti Értéktőzsdén a csütörtöki volt idén a 38. olyan nap, amikor történelmi csúcson zárt a BUX. Budapesten Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágának vezetője az év végig 3-4 százalékos további emelkedést vár az indextől. „A blue chipek folyamatos jó eredményei mellett az alacsony kamatkörnyezet és a régió kedvező befektetői megítélése is segíti a növekedést” – mondja a szakember. Mindhárom vezető amerikai index is rekordszinten zárt szerdán. Frankfurtban és Londonban is profitot zsebelhettek be a befektetők az elmúlt napokban. A DAX hétfőn ért mindenkori csúcsára, az FTSE 100 mutató kedden szárnyalta túl mindenkori legjobb értékét.

Az egész világban javulnak a cégek eredményei, ezt tükrözik az indexek. Az alacsony jegybanki kamatok általában jót tesznek a részvénypiacoknak

– emelte ki Samu János a Világgazdaságnak. Szerinte bár folyamatosan arról beszélnek a piaci szereplők, hogy a csúcsdöntések közepette már túlértékeltek a papírok, de amíg alacsonyak maradnak a kamatok, és jó számokat közölnek a cégek, nem várható változás.

„A részvényrali leglényegesebb oka a mennyiségi lazítás, amelynek során likviditással látják el a világ jegybankjai a piacokat. A négy legnagyobb jegybank, a Fed, az EKB, a Bank of Japan (BOJ) és a Bank of England (BOE) mérlegfőösszege 10,5 ezermilliárd dollárral nőtt meg” – mutatott rá Kiss Mónika. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy idén is további 1,1 ezermilliárd dollárral gyarapszik majd ez az állomány, annak ellenére, hogy a Fed már befejezte a lazítási programot. „Így a négy nagy központi bank 16 ezermilliárd dolláros mérlegfőösszeg felett rendelkezik. A számítások szerint az EKB és a BOJ ellenirányú műveletei még mindig annyi likviditást bocsátanak majd a piacra, hogy a szaldó pozitív marad.

Az európai helyzet annyiban eltér az amerikaitól, hogy mivel más a megtakarítások szerkezete, mennyiségi lazítással nehezebb növelni a háztartások vagyonát és élénkíteni a fogyasztást. „Az EKB által felvásárolt értékpapírok keltette likviditás az eurót gyengítette, ezzel pozitív hatást gyakorolva a nettó exportra. A másik fő cél, a hitelezés élénkítése még épp csak fellendülőben van – fűzte hozzá Kiss Mónika –, ez is az oka, hogy az európai bankok lemaradtak a raliban.”

A francia, a spanyol és az olasz indexeknél még nincs szó csúcstámadásról. A CAC 40 mutató 2000-ben a jelenlegi 5400-nál jó 1200 ponttal feljebb ért el rekordot, az IBEX 35 még 2007-ben a mostani 10 300 másfélszeresénél, az FTSE MIB pedig a 22 400 csaknem duplájánál volt csúcson 2007-ben. Ezek a börzék alapvetően a válságot rosszul viselő bankok miatt maradtak le. A mindenkori csúcs Japánban is messze van, bár a Nikkei 225 a napokban 19 éves csúcsot döntött meg. „A leértékelt jen és az alacsony kamat segíti a szigetország részvényeit, ráadásul az előrehozott választáson is meggyőző többsége lehet a jelenlegi kormányerőnek, így a stabil politikai háttér is megvan” – mutatott rá Samu János. A Nikkei 225 mutatója 20 954 ponton zárt csütörtökön, a történelmi csúcsot 38 900 pont felett érte el még a nyolcvanas évek második felének elképesztő ralijában, 1989 decemberében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.