BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megindult a hét végén a határidős kereskedés a Bitcoinnal

Hektikus árfolyammozgásokat produkált a múlt héten a Bitcoin, a vezető kriptodevizára pénteken 17 600 dollár felett is született üzletkötés.

Hektikus árfolyammozgásokat produkált a múlt héten a Bitcoin, a vezető kriptodevizára pénteken 17 600 dollár felett is született üzletkötés. A digitális pénznemekkel kereskedő, hivatalos Bitcoin-tőzsdének tekinthető amerikai Coinbase-en azóta viszont eladói nyomás tapasztalható, szombat délben 15 300 dollárra csökkent az árfolyam. De még a mostaninál is kiszámíthatatlanabb mozgásokra van esély a következő napokban, amerikai idő szerint vasárnap este indult el ugyanis a határidős Bitcoin-kereskedés a chicagói tőzsdén (CBOE). Ez azért fontos, mert a jelenleginél jóval több befektető tud majd üzletet kötni, az árfolyamesésre játszó shortosok is jelentős elmozdulásokat okozhatnak, igaz, a CBOE azt tervezi, két percre felfüggeszti a kereskedést, ha az árfolyam 10 százalékot meghaladó mértékben esik vagy emelkedik, illetve öt perc szünet következik, ha az árfolyam 20 százalékot mozdul el.

Forrás: AFP

A Bloomberg a múlt héten számolt be arról, hogy fedezeti alapok (hedge fundok) nagy tételben készülnek a kriptodeviza shortolására. Árfolyamesésre játszani bőven van tér: aki 2010-ben, a Bitcoin-kereskedés indulásakor egy dollárért vásárolt, annak befektetése ma már 1,4 millió dollárt ér. Az árfolyam több mint tízszeresére emelkedett 2017-ben, de a kiugró emelkedés hatására több figyelmeztetés is érkezett, mely szerint piaci buborék alakul(t) ki. A vezető derivatív piacon, a CME-n december 18-án, a Nasdaqon januárban indul el a kereskedés a határidős Bitcoinokkal. A döntéssel kapcsolatban több amerikai nagybank kivár, a Goldman Sachs például közölte, hogy korlátozott számú ügyfélnek teszi lehetővé ilyen típusú ügyletek lebonyolítását, míg a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase eleve elzárkózik tőle. A JPMorgan azonban az első kereskedési nap fejleményeinek tükrében felülvizsgálhatja döntését.

A Marketwatchnak nyilatkozó elemzők már azt vizsgálják, hogy a Bitcoin-lufi kipukkadása miként hatna a globális pénzpiacokra. A Capital Economics szakértői kiemelték: nincs értelme összevetni a Bitcoin-mániát a 90-es évek technológiai vagy a 2007-es krízist okozó amerikai lakóingatlan-piaci buborékokkal. Érvelésük szerint a Bitcoin piaci kapitalizációja 240 milliárd dollár (összevetésként: az Apple három és félszer ér többet), így megingása kevés lenne ahhoz, hogy jelentős hatást fejtsen ki a világ pénzpiacain. Akár lesz Bitcoin-összeomlás, akár nem, valószínűtlen, hogy megrengetné a világ tőzsdéit vagy az általános befektetői bizalmat – érvelt Steve Barrow, a Standard Bank elemzője.

https://www.vg.hu/gazdasag/megvannak-az-elso-bitcoin-milliardosok-699271/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.