BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dollárerősödést hozhat a március, de az EKB fékezheti a folyamatot

A részvénybefektetőknek igen rosszul indult a február, hisz a fontosabb részvényindexek értéke több százalékkal zuhant pár nap alatt. Megfigyelhető volt azonban, hogy a devizapiac közben viszonylag nyugodt maradt, tehát nem indultak komolyabb globális pénzáramlások a zuhanás idején.

Izgalmasan alakulhat a következő néhány hétben az euró-dollár árfolyama, mivel a Fed várhatóan márciusban újabb 25 bázispontos kamatemelésről fog határozni, ami rövid távon erősítheti a dollárt. A befektetők készülnek az Európai Központi Bank (EKB) laza monetáris politikájának őszi visszavonására is.

Az EKB szeptember végén kivezetheti eszközvásárlási programját, ez pedig hosszabb távon az euró erősödését támogathatja. Várakozásom szerint az 1,20–1,21-es tartományban kedvező vételi lehetőség adódhat az euró-dollár árfolyamában, mivel ott található egy korábbi, igen fontos kitörési szint, amelyet január közepén tört át a jegyzés. Az említett tartomány megérintése után ismét erősödhet az euró, és emelkedés indulhat az 1,25-os szint irányába, ahol zárnám is a long pozíciót.

A veszteségvágó megbízást 1,19 alatt helyezném el, ezzel tudjuk elkerülni a nagyobb veszteséget, ha a vételi tartomány mégis elesne. Az úgynevezett stop-loss megbízást minden pozíció mellé érdemes elhelyezni, főként a villámgyors mozgásokra képes devizapiacon való kereskedésnél.

Fontos tudni, hogy az euró túlzott erősödése lassíthatja az inflációt, illetve a gazdasági növekedést az eurózónában; véleményem szerint e szint az 1,25–1,30-as tartományra tehető az euró-dollár árfolyamában. Az említett tartományban az EKB verbális lépésekkel megpróbálhatja fékezni az emelkedést, de erre várhatóan csak az év második, harmadik negyedében kerül majd sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.