BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrottak a kamatlábak, gond lesz a hitelekkel

A kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) a Román Nemzeti Bankot (BNR) hibáztatja az árak elszabadulásáért.

Politikai botránnyá fajult Romániában, hogy rég nem látott szintre, 5 százalékra gyorsult az infláció, ráadásul a bankközi kamatlábak is meredeken emelkednek. A három hónapos Robor kedden már elérte a 2,28 százalékot, ahol három és fél éve nem járt a mutató. A kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) a Román Nemzeti Bankot (BNR) hibáztatja az árak elszabadulásáért. Liviu Dragnea pártelnök, a képviselőház elnöke szerint a jegybank nem dolgozik össze a kormánnyal, sőt, az intézkedések többsége egybecseng az ellenzéki politikusok álláspontjaival.

A BNR tegnap 18 milliárd lej összegben fogadott el forrást a bankoktól egyhetes futamidőre
Forrás: Photo by Artur Widak/NurPhoto

A BNR szerint az infláció megugrásának legfontosabb oka, hogy a PSD meggondolatlanul, hatástanulmányok mellőzésével emelte a béreket, ami az árak elszabadulásához vezetett. Az infláció várható alakulásával kapcsolatban is igen megosztók a vélemények, a jegybank 2,5 százalékos cél mellett a negyedik negyedév végére 3,5 százalékra várja a rátát, a statisztikai hivatal 3,7 százalékos éves árindexet prognosztizál, mivel az év végére 2,6 százalékra lassulhat a dinamika.

A Nemzetközi Valutaalap ezzel szemben jóval pesszimistább, az éves növekedési ütemet 4,7 százalékra várja.

A legnagyobb gond a bankközi kamatlábak megugrása, hiszen ezek növekedése érdemben drágítja a hiteleket. Iancu Guda, a romániai pénzpiaci elemzők szövetségének elnöke szerint a vállalati hitelek átlagos kamata már idén eléri a 8 százalékot, ami a tavalyi átlag kétszerese. A működési eredmények ezt a növekményt nem lesznek képesek fedezni, ezért több vállalatnak gondot okoz majd a hiteltörlesztés.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.