Pénz- és tőkepiac

Óvatosabbá váltak a portfóliómenedzserek

A rész­vé­­nyek mennyisége csök­kent, az állampapíro­ké viszont nőtt a hazai befektetési alapokban az első negyedévben. Az ingatlanalapok váltak a legnagyobb kategóriává.

Csökkentették kockázataikat az első negyedévben a hazai befektetési alapok port­fó­lió­kezelői – egyebek mellett ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból. Az alapok vagyona március végén 6426,4 milliárd forint volt, 114 milliárd forinttal több, mint tavaly év végén; hiába nőtt azonban a a részvények mennyisége csökkent a portfóliókon belül.

Másfél éves csúcson az alapok állampapír-állománya
Fotó: Kallus György

Magyar részvényekből például március végén 129 milliárd forintnyi volt az alapokban, ez 1,5 milliárddal kevesebb az év véginél, külföldi részvényekből pedig az év végi 315-ről 305 milliárd forint alá süllyedt az állomány. A jelenség nem meglepő, korábban lapunknak több portfóliómenedzser is úgy nyilatkozott, hogy az idén volatilisabb piacra számít, s igyekszik csökkenteni a kockázatos eszközök arányát, például a részvénykitettséget.

Részvények helyett inkább kötvényeket vásároltak az alapok. A magyar állampapírok mennyisége másfél éves csúcsra, 1276 milliárd forintra ugrott a konstrukciókban, s bár a diszkontkincstárjegyek egyáltalán nem fizetnek már kamatot, sőt gyakran negatív hozammal kelnek el az aukciókon, belőlük is tartottak az alapok csaknem 400 milliárd forintnyit, ami 2016 júliusa óta a legmagasabb érték.

A külföldi eszközök közül is a kötvényeket vásárolták nagyobb mennyiségben az alapkezelők, ezek volumene az első negyedév végén rekordot döntött, meghaladta az 541 milliárd forintot. Tavaly év végén még 500 milliárd forint alatt volt az alapok külföldi kötvényállománya.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

ingatlanalapok portfoliomenedzserek
Kapcsolódó cikkek