BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Használt lakásra kell a hitel

A használt ingatlanok vevői húzzák a lakáshitelpiacot, e területen az átlagosnál is jóval gyorsabb a növekedés az új kihelyezé­seknél.

Több mint másfélszeresére növekedett a használt ingatlan vásárlására felvett lakáshitelek új szerződéseinek összege 2018 első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, miközben a teljes piac nagyjából 40 százalékkal bővült – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ennek eredményeként 69,3-ről 73,9 százalékra emelkedett a súlyuk az összes forint alapú lakáshitel-kihelyezésen belül, miközben a többi hitelcél súlya kivétel nélkül csökkent.

Az MNB statisztikái szerint a használt lakások vásárlása után – jóval lemaradva – az építés és a bővítés volt a legnépszerűbb hitelcél 20,3 milliárdos új kihelyezés mellett, ami 11,6 százalékos növekedés 2017 első négy hónapjához viszonyítva. Január és április között az új lakások vásárlásához nem egészen 19 milliárd, felújításhoz, korszerűsítéshez pedig 8,1 milliárd forintnyi új lakáshitelt vettek fel a háztartások, ami 37,8, illetve 30,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Figyelemre méltó viszont, hogy

szinte minden hitelcélnál jelentősen nőtt az éven túli kamatfixálású lakáshitelek súlya.

A leglátványosabb bővülés a használt lakások vásárlásához igényelt hiteleknél volt, hiszen ezeknél az első négy hónap szerződései szerint 73,4 százalékra nőtt az arány az egy évvel korábbi 58,4-ről. Látványos az éven túli kamatperiódusú hitelek térnyerése az új lakások vásárlásához felvett kölcsönöknél is: itt tíz százalékponttal, 73,1 százalékra emelkedett az MNB adatai szerint kiszámítható arány. Az éven túl fix kamatozású kölcsönök aránya az egyéb (jellemzően kiváltási) célra felvett, és a felújítást, korszerűsítést szolgáló lakáshiteleknél a legnagyobb: 2018 első négy hónapjában 81,8, illetve 81 százalékos volt. Mindezek alapján az összes új, háztartásoknak nyújtott forintlakáshitelnél 62-ről 74 százalékra módosult az éven túli kamatperiódusúak súlya egy év alatt, az előttünk álló időszakban pedig feltehetően tovább nő ez az arány.

A folytatódó növekedésben kulcsszerepük lehet a banki termékpalettákon egyre nagyobb szerepet játszó minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknek. Ezekről a közelmúltban tett közzé részletes elemzést a jegybank: eszerint a kihelyezett állomány május végére elérhette a 100 milliárd forintot.

A teljes cikket a hétfői Világgazdaságban olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.