BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon viszik a nyugdíjbiztosításokat

A biztosítók nyugdíjbiztosításokból származó díjbevétele közel egyharmadával növekedett tavaly, miközben a teljes piac nem egészen 7 százalékos éves bővülést ért el. A nyugdíjbiztosítási terület viszonylag koncentrált, ám nagy a verseny az élbolyban lévő szolgáltatók között.

Folytatódott tavaly az erőteljes növekedés a nyugdíjbiztosításoknál: a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a biztosítók 2017-ben 58,65 milliárd forintos díjbevételt értek el ezen a területen, ami 32,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A díjbevétel növekedésének üteme ugyan lassul – 2016-ra még 52,7 százalékos emelkedést mutatott ki a Mabisz –, de ez annak tulajdonítható, hogy néhány éves konstrukcióról van szó, és a bázis évről évre gyorsan növekszik.

Fotó: Vémi Zoltán

A nyugdíjbiztosítások egyre fontosabb szeletét jelentik az életbiztosítási területnek és a teljes piacnak is: a szervezet adatai szerint a szektor díjbevétele tavaly nem egészen 7 százalékkal bővült, az életbiztosításoknál pedig 4,8 százalékos volt a növekedés. A díjbevétel látványos növekedése mellett az ügyfelek száma is emelkedik: a Mabisz éves eredményeket bemutató sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a nyugdíjbiztosítási szerződések száma december végén már 250 ezer környékén mozgott, miközben egy évvel korábban még a 200 ezret sem érte el.

A Mabisz részletes statisztikáiból az is kitűnik, hogy a nyugdíjbiztosítások piaca viszonylag koncentrált: 2017-ben az öt legnagyobb díjbevétellel rendelkező biztosító részesedése 60,7 százalékot ért el, ami néhány tizedszázalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. (Tavaly 16 szolgáltató foglalkozott ezzel a konstrukcióval a magyarországi piacon.)

A legnagyobb szereplők eloszlása meglehetősen kiegyensúlyozott: a piacvezető NN Biztosító részesedése a díjbevétel alapján 14,25 százalék volt 2017-ben, ám az utána következő Generalié is 13,09, a szintén dobogós Aegoné pedig 12,99 százalék. A legnagyobb szereplők közötti szoros versenyre utal az is, hogy az ötös élboly biztosítói közül egyiknek sem változott drasztikusan a díjbevétel alapján kalkulált részesedése: a legnagyobb kilengést az Aegon produkálta, amelynek díjbevétel alapján mért súlya 11,9-ről 13 százalék közelébe emelkedett egy év alatt.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.