BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pillanatnyi volt az eufória a Teslánál

Vélhetően senkinek sem újdonság, aki követi a részvénypiacokat, hogy a Tesla és Elon Musk június végén a mennybe ment azzal, hogy teljesíteni tudta korábbi vállalását, miszerint a Model 3 gyártása eléri a heti ötezer darabot.

Vélhetően senkinek sem újdonság, aki követi a részvénypiacokat, hogy a Tesla és Elon Musk június végén a mennybe ment azzal, hogy teljesíteni tudta korábbi vállalását, miszerint a Model 3 gyártása eléri a heti ötezer darabot. A múlt hét elején az autógyártó árfolyamának alakulása azonban hűen tükrözte, hogy milyen mulandónak bizonyult a piac részéről a hír keltette pillanatnyi eufória. A július 4-i amerikai szünnap előtt három hónapja nem látott esést szenvedett el az árfolyam, és visszatért 310 dolláros kitörési szintjéhez.

A következő nagy kérdés a Tesla számára, hogy 2018 második felében sikerül-e története során először profitot termelnie. A jelenlegi állás szerint ez valószínűleg teljesülni fog, de az, hogy ez 2019-ben is fenntartható-e, sokkal fontosabb kérdés, és egyúttal kétségbe is vonható.

A gyártósorról most leguruló Model 3 járművek nem a mezei, 35 ezer dolláros alaptípusok, hanem a megrendelők kérésére extrákkal felszerelt autók. Ezeknek az áruk lényegesen magasabb, de ami fontos, hogy jóval nagyobb profitmarzs is van rajtuk.

Ha a Tesla havonta legyárt 5-6 ezer darabot belőlük, az év végére lényegében elfogyhatnak ezek az előrendelések, és sorra kerülnek az említett alaptípusok, amivel már korántsem lehet akkorát szakítani.

Természetesen az újonnan érkező előrendeléseket is szemmel kell tartani, de az elmúlt két évhez képest pozitív fordulatnak kéne beállnia.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Model 3 bemutatóján
Fotó: AFP

A fentiek alapján korántsem garantált a Tesla tartós nyereségessége. Az augusztus–szeptemberi időszakban ennek ellenére generálhat vételi erőt, ha sikerül elérni az ígért heti hatezres gyártási tempót, illetve egy profitábilis harmadik negyedév is hozhat egy rövid ralit az árfolyamban. A technikai kép alapján a 310-es szint egy lehetséges támasz, a Tesla-hívőknek már itt is attraktív lehet a papír, de a 280–300-as tartományban már a cég kevésbé elhivatott követői is kereshetik a vételi jelzéseket a grafikonon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.