BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatérés a karanténból

Alaptőkét emel az Est Media, hogy részvényekkel fizethessen a csődegyezséget megszavazó hitelezőknek. A társaság pénteken kiszabadult a karanténból.

Újabb fontos lépést tett a csődegyezség végrehajtásában az Est Media. A társaság múlt csütörtökön úgy határozott, hogy a csődegyezséget megszavazó hitelezők követelésállományát – amely összesen 27,1 millió forint – részvénykibocsátással rendezi. Azok esetében, akik a csődegyezség ellen szavaztak, illetve akik nem képviseltették magukat a tárgyalásokon, az igazgatóság tovább vizsgálja, hogy az összesen 3,52 millió forintra rúgó követeléseiket pénzben rendezze-e.

Rendezi adósságait az Est Media, ezért a BÉT törli az ellene hozott szankciókat
Fotó: Shutterstock

Emlékezetes, hogy a társaság hitelezői a csődegyezség keretében követelésük járulékait, valamint a tőkeösszeg 97,45 százalékát elengedték, az Est Media pedig arra vállalt kötelezettséget, hogy követelése fennmaradó 2,55 százalékát – amely 30,62 millió forintnak felel meg – névértéken tőkévé konvertálja. Ezáltal a csődegyezségi megállapodás értelmében a hitelezők részére összesen 39,25 millió darab, egyenként 0,78 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvény kibocsátására kerülhetett volna sor. Ám az igazgatóság május 28-án úgy határozott, megvizsgálja azt is, hogy a megállapodásban vállalt kötelezettségeit a 39,25 millió törzsrészvény kibocsátásával rendezze-e (vagy pedig készpénzben egyenlítse ki a fennmaradó 30,62 millió forintos követelést).

A mostani döntés nyomán a társaság 52,32 millió forintos alaptőkéjét az új, 0,78 forintos névértékű törzsrészvények kibocsátásával keletkeztetett 27,1 millió forintnyi nem pénzbeli hozzájárulással 79,42 millió forintra emeli.

A csődegyezséget megszavazók követelésállományáról született ezúttal határozat, a többiekéről később dönt az igazgatóság – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Balázs Csaba, az Est Media egyetlen munkatársa. Hozzátette: ennél is fontosabb most a társaság életében, hogy a pénteki tőzsdezárással kiszabadultak a karanténból. Mától újra normál piaci feltételek mellett lehet kereskedni a részvényeikkel. Céljuk továbbra is az, hogy a csődegyezség végrehajtása után befektetőt találjanak a ma még gyakorlatilag üres tőzsdei társaságra. Jelenleg a cég legnagyobb értéke a tőzsdeképes infrastruktúra és a 3 ezer kisbefektető. Ráadásul a részvények 94,7 százaléka közkézhányad.

Eddig az elkülönítés szankció miatt az állampapírpiacról ismerős „aukciós kereskedési modellben” csak nehézkesen lehetett adni-venni a részvényeket. „Csukott” volt az ajánlati könyv, vagyis mindenki csupán a saját ajánlatát látta. Továbbá napközben ugyan folyamatosan lehetett ajánlatokat tenni, de csak bizonyos idősávokban nyílt mód a kereskedésre. Az Est Media kurzusa pénteken 48 millió forintos forgalomban, 8,5 százalékos eséssel reagált a hírekre, s 161 forinton zárt.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.