BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírják a bankok a lakáshiteles rohamot

Az erős kereslet ellenére rövid – többnyire egy-két hetes – átfutási idővel dolgoznak a lakáshitel-igényléseknél a bankok. Az átlagos hitelösszeg érezhetően megnőtt az elmúlt időszakban – a teljes piacon már tízmillió forint környékén járhat.

A folyamatosan erősödő kereslet ellenére nincs torlódás a bankokhoz érkező lakáshitel-kérelmek elbírálásánál: ez azt jelenti, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) mellett általában a standard szerződéseknél is sikerül tartani az előbbieknél előírt, 15 munkanapos határidőt – derül ki a Világgazdaság által megkérdezett piaci szereplők nyilatkozataiból.

  • „Az UniCredit Bank standard jelzáloghiteleinek banki átfutási ideje, azaz a hiánytalan dokumentáció befogadásától az utolsó döntésig tartó időszak átlagosan kilenc munkanap, a fogyasztóbarát lakáshiteleknél pedig – az esetleges hiánypótlásokat is figyelembe véve – hét-nyolc nap” – közölték lapunk érdeklődésére a hitelintézetnél.
  • A K&H Banknál úgy tájékoztattak, hogy hiánytalan dokumentációnál az átfutási idő öt munkanapon belül van, legyen szó akár fogyasztóbarát, akár egyéb jelzáloghitelről. Ha pedig – tették hozzá – az értékbecslés már rendelkezésre áll az összes többi dokumentum átvételekor, akkor a jellemző átfutási idő inkább három munkanap.
  • „A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetésével csökkent az ügyletek átfutási ideje valamennyi terméktípusnál, azaz nemcsak az MFL-termékeknél, hanem a többi lakáshitelnél is” – közölték a CIB Banknál.
  • A hitelkérelmek benyújtásánál a bankok tapasztalatai szerint az ügyfelek nagyjából ugyanazokat a hibákat követik el, mint korábban: az UniCredit Bank szerint a leggyakoribb hiánypótlási ok a különböző kérelmi dokumentációk (hitelkérelmi, támogatási kérelem) hiányos kitöltése, az aláírások, nyilatkozatok elmaradása.

    A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek feltételeit a piaci hiteleknél is tartják a bankok
    Fotó: VG / Földi D. Attila

    Gyakori probléma emellett, hogy hiányzik egy-egy – a hiteligényléshez szükséges – dokumentum vagy igazolás (például meghatalmazások, NAV-igazolások), esetleg hiányos adattartalommal állították ki őket. A Takarék csoportnál tapasztaltak szerint is a benyújtott dokumentációkkal kapcsolatosan van szükség a leggyakrabban hiánypótlásra, jellemzően az igénylési vagy a támogatásra való jogosultság igazolásához kapcsolódó dokumentációs csomagban mutatkozik hiányosság. A K&H-nál pedig – válaszolták kérdésünkre – a jogilag nem rendezett tulajdoni lap az egyik jellemző hiányosság, és előfordul a tartalmilag hibás adásvételi szerződés is.

    A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok szinte mindegyike a hitelösszeg számottevő emelkedéséről számolt be az elmúlt egy évre vonatkozóan.

    Az UniCredit Bank ügyfelei által igényelt lakáshitelek átlagos hitelösszege 2018-ban már meghaladta a 13 millió forintot, ez mintegy 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. A K&H-nál – közölték – közelíti a tízmillió forintot az átlagos összeg, ami egy-két évvel ezelőtt jellemzően még inkább kilencmillió forint körül mozgott. Ám – tették hozzá – érdemes szem előtt tartani, hogy Budapest és vidék között jelentős különbségek tapasztalhatók.

    A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.