BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem tudni, miről szavaznak a britek

Ma, szerdán és csütörtökön is szavazhatnak a brit képviselők a Brexit-megállapodásról, de alig 18 nappal a határidő lejárta előtt nem világos, hogy lesz-e megegyezés akár a kilépésről, akár a halasztásról.

Ahhoz, hogy az eredeti határidőig, március 29-ig legalább egy többé-kevésbé rendezett megállapodás születhessen, Nagy-Britanniának ezen a héten érdemi döntést kell hoznia. Az eredeti tervek szerint ma tartják meg a második szavazást az

Európai Unióval kötött Brexit-megál­lapodásról, amelyet az alsóház január 15-én 230 fős többséggel már elutasított.

A vélhetően megismétlődő „nem”-et követheti szerdán a megegyezés nélküli távozásról szóló döntés.

Mivel ezt valószínűleg nem fogadná el a parlament, a csütörtöki szavazás felhatalmazást adna a Brexit-folyamat meghosszabbítására. Az elemzői várakozások szerint az exit napjának elhalasztása tűnik a legvalószínűbb szcenáriónak, az EU már fel is szólította a brit kormányt, hogy nyújtsa be erre vonatkozó terveit.

Fotó: AFP

Mindez azonban csak feltételes módban értelmezhető, mert lapzárta után is folytatódtak az egyeztetések az EU és az Egyesült Királyság között, annak ellenére, hogy Theresa May kormányfő sajtóirodája szerint „a Brexit-tárgyalások a hét végén holtpontra kerültek”.

A brit font beárazta a bizonytalanságokat, és az 1,30-os szint környékén várja a rendkívül volatilisnek ígérkező hetet.

Bár a további lehetséges tárgyalások az elemzők szerint már nem adnának érdemi impulzust a piacoknak, a hosszabbítást erősen korlátozza a május végén esedékes európai parlamenti választás. Ha a hektikus időszak végén új választásra vagy új népszavazásra lenne szükség, annak híre a piaci konszenzus szerint erősíthetné a brit font, a kötvények és a részvények árfolyamát, mivel újabb esélyt adhatna a rendezett Brexitre vagy akár a kilépés elmaradására. Ennek azonban most kicsi a valószínűsége.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.