BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrengette az európai piacokat Trump fenyegetése

Az amerikai kormányzat újabb büntetővámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót, amire a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csökkenéssel reagáltak.

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden, miután az amerikai kormányzat újabb büntetővámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót.

  • A londoni FTSE-100 mutató 0,36 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,94 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékos mínuszban zárt.
  • Milánóban 0,46 százalékkal,
  • Madridban pedig 0,32 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató.
  • A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,41 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,61 százalékkal esett.

    Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő irodája hétfőn hozta nyilvánosságra azon európai termékek listáját, amelyekre büntetővámot vetne ki az Airbus szubvencionálásának megtorlásaként. A 14 oldalas listán az élelmiszerektől kezdve a borokon, ruhaipari termékeken át repülőgép-alkatrészekig több tucatnyi uniós áru szerepel. Az amerikai kormányzat megítélése szerint évi 11 milliárd dolláros kárt okoznak az Airbusnak nyújtott támogatások.

    Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP / AFP

    Az Airbus 1,86 százalékos mínuszban zárt a párizsi tőzsdén, de a többi érintett európai cég, így a Rolls-Royce, a Thales, a Dassault Systemes, a BAE és a Leonardo árfolyama is csökkent, némelyiké több mint 2 százalékkal. A szeszesitalgyártók – a Remy Cointreau, a Pernod Ricard és a Davide Campari – is veszteségben zártak.

    New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,68 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,26 százalékos mínuszban állt.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

    A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,60 százalékos mínuszban, 70,67 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,81 százalékos veszteségben, 63,88 dolláron forgott.

    A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,50 százalékkal, 1308,40 dollárra nőtt.

    Egy euróért 1,1279 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,17 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.