BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eredményes negyedévet tudhat maga mögött az ALTEO

Összesen 1,3 milliárd forintos árbevétel-bővülés mellett 12 százalékos növekedést mutat az ALTEO Csoport EBITDA-szintje az előző év azonos időszakához képest – derül ki a társaság 2019 első negyedévére vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményit bemutató befektetői prezentációjából. A vállalat folytatta intenzív befektetési, beruházási tevékenységét, az utóbbi hónapokban a további növekedés finanszírozásához egy 2 milliárd forint értékű zártkörű részvénykibocsátást hajtott végre, valamint egy 25 megawatt teljesítményű szélerőműpark akvizícióját is megkezdte.

A tavalyi év azonos időszakához képest az ALTEO Csoport konszolidált EBITDA eredménye 12 százalékos növekedéssel 454 millió forintra, árbevétele 25 százalékos növekedéssel 6,5 milliárd forintra emelkedett – olvasható a cég közleményében. Mint írják, az árbevétel növekedését elsősorban az energia-kiskereskedelem szegmens piacszerzése és a Zuglói erőmű 2018. II. negyedévtől való konszolidációja okozta. Ezt mérsékelte, hogy kettő, a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) termelő szélerőmű 2018 első félévének végére, a Gibárti Vízierőmű pedig 2018 szeptemberére megtermelte a rendszerben termelhető maximális mennyiséget, így azok idén már piaci áron, alacsonyabb árbevétel mellett értékesítik termelésüket. A Villamos- és hőenergia termelési (piaci) valamint a Kiskereskedelmi szegmens tudtak javítani EBITDA termelő képességükön az előző év azonos időszakához képest.

A társaság az üzletágak eredményes működtetése mellett továbbra is nagy hangsúlyt helyez a kedvező megtérülésű projektek, beruházások finanszírozására. Az ALTEO a 2016. végi elsődleges nyilvános részvénykibocsátás óta több mint 12 milliárd forint összértékben döntött befektetésekről, beruházásokról. Ezek kivitelezése részben még folyamatban van, azonban várhatóan 2019 közepéig minden érintett befektetés, így a két, összesen 14 MW-os naperőmű, valamint az energiatárolós K+F projekt lezárása is megtörténik. A növekedés azonban hasonló lendülettel folytatódik, ezt a célt szolgálja a 2019 márciusában sikeresen végrehajtott zártkörű tőkeemelés, 2 milliárd forintértékben.

A befolyt összeg a társaság új, 7-10 milliárd forint közötti összértékű, elsősorban megújulóenergetikai befektetéseinek, beruházásainak finanszírozásához járul hozzá. Ezek között a társaság tervei szerint egyaránt találhatók felvásárlások, valamint zöld- és barnamezős befektetések.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A társaság 2019 áprilisában alá is írt egy üzletrész adásvételi szerződést a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-vel, az ügylet eredményeként az ALTEO Csoport egy 13 toronyból álló, 25 megawatt névleges kapacitású, a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny térségében található szélerőműpark tulajdonjogát szerzi meg a szerződésben foglalt zárási feltételek teljesülése esetén. A részben a tőkeemelés során befolyt összegből finanszírozott felvásárlással, a kivitelezés alatt álló naperőművi beruházások lezárásával, valamint a már az ALTEO birtokában lévő egyéb, megújuló energiát hasznosító erőművek teljesítményével együtt a társaság megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi kapacitása meghaladja majd az 55 megawattot, amelyhez mintegy ötven megawattos földgáz erőművi kapacitás társul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.