BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem talált fogást a GVH

Fajlagosan a legkisebb bankkártya-elfogadók költségei csökkentek a leginkább 2013 és 2018 között, a forgalom arányában 2 százalék körüli díjakkal kell számolniuk. Ez a korábbi költségek megfeleződését jelenti a versenyhivatal jelentése szerint.

Lényegében egyetlen, a bankkártyás fizetés költségeivel kapcsolatos aggályt sem igazolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálata, legalábbis az előzetes vizsgálati jelentés megállapításai szerint. A GVH szakértői először azt a hipotézist vizsgálták, amely szerint a bankközi jutalékok (interchange-díj) 2014-es csökkentéséből eredő költségcsökkentést a bankkártya-elfogadók nem, vagy csak részben adták át a kereskedőknek.

A GVH megállapítása szerint az interchange-szabályozás bevezetése után a jutalékok forgalomhoz viszonyított aránya megfeleződött, 0,214 százalékponttal lett kisebb.

Jól vizsgáztak a bankkártya-elfogadók a Gazdasági Versenyhivatal ellenőrzése során
Fotó: Kallus György

Azt ugyan igazolta a vizsgálat, hogy a kártyaelfogadás biztosításáért kért – eleve magasabb, 0,6 százalék körüli – egyéb bevételek a kezdetekben (2014 első negyedévében 0,076 százalékponttal) nőttek, ám a verseny miatt már 2014 végére 0,6 százalék alá estek. A GVH összességében már 2014 első negyedévében a kártyaelfogadási díjak csökkenését mutatta ki, adatai szerint az elfogadók bevételei 2013 és 2018 első negyedéve között 0,3 százalékponttal csökkentek.

A csökkenésnek csak a kétharmadát adta az interchange-díj csökkenése, amit tehát a bankok valóban ott hagytak a kereskedőknél.

A GVH kimutatta, hogy a bankkártya-üzemeltetésben érintett szolgáltatók legnagyobb bevétele a tranzakció értékével arányos díjakból, jutalékokból származik. E bevételeik folyamatos növekedését az egyre nagyobb forgalom igazolhatja. A fix költségek az új POS-készülékek telepítésével párhuzamosan szerényen emelkednek. A GVH megállapításai szerint kiugróan nőtt a tranzakciószámmal arányos díjazás, ami a nagyszámú, de kis értékű ügyleteket lebonyolító kereskedőknek lehet hátrányos.

A teljes cikket a csütörtöki Világgazdaságban olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.