BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tankertámadások verték fel az olajárat

Meredeken, 3 százalékot meghaladó mértékben drágult az olaj világpiaci ára az Ománi-öbölnél csütörtökön történt, két rejtélyes tankertámadás következtében. Az OPEC eközben legfrissebb havi jelentésében rontotta a globális kereslet alakulására vonatkozó idei előrejelzést.

Hintába ültették az olaj árfolyamát az elmúlt napokban érkező hírek. Tegnap az Ománi-öbölben két tankert érhetett torpedótámadás, amely után tűz ütött ki a fedélzeten. Elemzők az amerikai szankciók által sújtott Iránt sejtik az újabb akció mögött, amely 3-5 százalékkal nyomta feljebb öthavi mélypontjáról a WTI és a Brent alaptípus árfolyamát.

Az olajárat mozgató hírek közül a hét elején az EIA, az Egyesült Államok energiainformációs hivatalának csökkentett globális keresleti előrejelzése borzolta a kedélyeket, s az olajár csak azért nem zuhant még nagyobb mértékben, mert az EIA a kínálati prognózisát is a keresletihez hasonló mértékben csökkentette. Hasonlóképpen meglepte a kereskedőket az Amerikai Ásványolaj-intézet, amikor 4,9 milliós hordós amerikai nyersolajtartalék-növekedésről számolt be a várt 481 ezer hordós csökkenés helyett. Ezek mellett az amerikai–kínai kereskedelmi feszültség is nyomás alatt tartja az olajárakat.

Az iráni állami televízió (IRIB) által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben június 13-án. A hajó legénységét evakuálták, sajtóhírek szerint a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég Marshall-szigetek felségjelét viselő hajóját támadás érte
Fotó: MTI/EPA

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) június 25-től tartja következő ülését, de ez egyrészt a kartell csökkenő érdekérvényesítő képessége miatt már nem meghatározó a következő hat hónapot tekintve, másrészt eddig úgy látták az elemzők, hogy az együttesen vállalt napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentés érvényét nagy valószínűséggel meghosszabbítják, és ez már benne lehet az energiaárakban. A Szaúd-Arábia és a tankerek megtámadásával – bizonyítékok nélkül – meggyanúsított Irán várhatóan hosszú és kemény tárgyalássorozat elé néz, amelyet még a bécsi ülés előtt le kellene zárni az OPEC két vezető ereje között. Kedvezőtlen kimenetel esetén Irán esetleg lezárhatja a Hormuzi-szorost, ahol a világ kőolajexportjának csaknem 40 százaléka halad át.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.