BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idegesen reagált az amerikai tőzsde a kedvezőtlen adatokra

Heves reakciót váltott ki az amerikai tőzsdéken az a keddi adat, amely szerint 3,5 év után először zsugorodott az amerikai feldolgozóipar teljesítménye.

Heves reakciót váltott ki az amerikai tőzsdéken az a keddi adat, amely szerint 3,5 év után először zsugorodott az amerikai feldolgozóipar teljesítménye.

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management – ISM) kedden azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazat augusztusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,1 pontra, 2016 januárja óta a legalacsonyabb szintre esett a júliusi 51,2 pontról.

Az 50 pont alatti érték az ágazat teljesítményének a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipar a globális gazdaság növekedésének a lassulására, valamint a kínai-amerikai kereskedelmi viszállyal kapcsolatos aggodalmakra váltott zsugorodásba, és egyes szakértők szerint félő, hogy a világ vezető gazdasága recesszióba süllyedhet.

New Yorkban valamennyi vezető tőzsdemutató egy százalék körüli mínuszban állt 17 óra körül. A legnagyobb veszteséget, csaknem 1,5 százalékosat a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe jelezte.

Fotó: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

A havi amerikai adatra tovább csökkent a kőolaj ára, amit az a félelem is gyengített, hogy augusztusban a világ két vezető olajtermelője, Oroszország és Szaúd-Arábia is növelte az olajkínálatát, miközben felerősödtek azok a félelmek, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus visszafogja a globális olajkeresletet.

Röviddel 17 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,11 dollár (1,83 százalék) csökkenéssel, 57,55 dolláron állt, míg a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,90 dollárral (3,45 százalékkal) 53,20 dollárra esett.

Az arany ára megugrott, unciánként 1,76 százalékkal (26,85 dollárral) 1556,25 dollárra emelkedett.

A 10 éves amerikai állampapír hozama 6,2 bázisponttal 2016 júliusa óta a legalacsonyabb szintre, 1,4456 százalékra esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.