BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az 5G a záloga a Nokia-nyereségnek

A negyedéves jelentést követő napokban az árfolyam harmadával esett vissza.

Hullámvasúthoz hasonló pályát járt be a Nokia árfolyama tavaly novem­ber óta. A harmadik negyedéves eredmények ugyan nem lettek kifejezetten rosszak, ám a vezetőség csökkentette a cég idei évre vonatkozó várakozásait.

A lecsökkent készpénzállomány miatt időlegesen felfüggesztették az osztalékkifizetést, amit negatívan fogadtak a befektetők, hiszen sokan közülük a magas osztalékhozam miatt vásárolták a részvényeket.

A negyedéves jelentést követő napokban az árfolyam harmadával esett vissza, azonban véleményem szerint továbbra is van potenciál a Nokiában.

Ezt a megállapítást támasztják alá a negyedik negyedév számai is, valamint a menedzsment megerősített várakozása az idei évre. 2020-ra 8 és 11 százalék közötti működésieredmény-hányaddal, valamint egy részvényre jutó 20 és 30 eurócent közötti nyereséggel számol a vezetőség.

Fotó: Bai kelin / Imaginechina / AFP

Újra napirendre került az osztalékfizetés, amelynek feltétele a kétmilliárd euró fölötti nettó készpénzállomány megléte. Ez nem tűnik teljesíthetetlen feladatnak, hiszen a tavalyi évet 1,73 milliárd euró tartalékkal zárta a cég, a nyereséges működés pedig eddig is adott volt.

A nyereségesség egyik jövőbeni záloga az 5G-hálózat kialakításában való aktív részvétel lehet. A folyamat még nagyon az elején tart, de a kutatás-fejlesztés, valamint a kiépítés költségei már most jelentkeznek, és várhatóan jövő év végéig kitartanak.

Ezzel egy időben a menedzsment elindított egy átfogó költségcsökkentő programot, amely a várakozások szerint a 2021-es egy részvényre jutó nyereséget 40 eurócent fölé emeli. Persze nem szabad elfeledkezni a közeli versenytársakról, a svéd Ericssonról vagy a kínai Huaweiről sem.

Ám a piac könnyen kétszereplőssé válhat a Huawei kiiktatásával – hathatós amerikai segítség mellett. Az Egyesült Államok láthatóan kiemelten kezeli az 5G-technológia „baráti cégek általi” kiépítését, hiszen február elején miniszteri szinten is felmerült az az elképzelés, hogy a kormányzat vagy hozzá közel álló amerikai cégek meghatározó részesedést szerezzenek a Nokia-Ericsson párosban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.