BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott az Alteo tavalyi árbevétele

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. tavaly 25,573 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 37 százalékkal többet, mint az előző évben – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn közzétett adatokból.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, nem auditált eredménykimutatás szerint a konszolidált EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 110 százalékkal 3,78 milliárd forintra nőtt. Ez a jelentés szerint elsősorban az energiatermelési (piaci) és a kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedésének, valamint az Alteo tulajdonába került Bőny térségben található 25 megawattos szélerőműpark belépésének köszönhető.

A társaságcsoport működési eredménye 59 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 1,653 milliárd forintra.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A nettó eredmény 45 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól, ami alapvetően a megvalósult befektetések miatt erőteljesen megnövekedett értékcsökkenési kiadásokra és a nettó pénzügyi eredmény romlására vezethető vissza a jelentés szerint.

A jelentésben kiemelik, hogy

az Alteo tavaly március végén sikeres, zártkörű tőkeemelést hajtott végre 2 milliárd forint értékben, valamint a növekedési célokkal összhangban júniusban további 1,7 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki részben a lejáró kötvények refinanszírozása céljából.

Az Alteo részt vett a MNB által indított Növekedési Kötvényprogramban, azzal a kiemelt céllal, hogy hosszú lejáratú kötvény kibocsátásával kiváltsa rövidebb lejáratú projekthiteleinek egy részét. Kiemelik, hogy az energetikai beruházások megtérülése hosszabb időt vesz igénybe, és a finanszírozás lejárati struktúrája kedvezően változott az NKP-s refinanszírozással. A kötvénykibocsátás értéke 8,8 milliárd forint volt, amelyből eddig 6,7 milliárdot fizettek vissza.

Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 866 forinton zárt, az elmúlt egy évben 695 és 900 forint között forgott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.