BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankszektori túlélők kerestetnek!

A részvénypiacon is végigsöpört az új koronavírus-járvány, az egyik nagy áldozat a bankszektor volt.

A részvénypiacon is végigsöpört az új koronavírus-járvány, és az egyik nagy áldozat a bankszektor volt. Nem meglepő ez, elvégre a világ praktikusan leállt mind kínálati, mind keresleti oldalon, és ki tudja, mikor indul újra. Más szektorokhoz hasonlóan a bankok szempontjából is kritikus a járvány időbeni lefolyása. Bár az áldozatok száma a kijárási korlátozások miatt csökken, minél tovább tart az országokban a karantén, annál nagyobb és tartósabb lesz a kár.

Az európai bankindex és általánosságban a bankpapírok árfolyama feleződött az elmúlt időszakban, az előbbi például a korábbi válságokban sem volt ilyen alacsony szorzón.

Kétségtelen, hogy nem lesz vidám az idei év, és valószínűleg a növekedés üteme még nagyon sokáig nem áll vissza oda, ahol volt. Ilyen árszintek mellett nehéz megmondani, hogy ennek csak egy része vagy az egésze beárazódott-e már a bankrészvényekbe.

Emellett arra is érdemes kitérni, hogy az utóbbi években a bankok rengeteg tőkét halmoztak fel, különösen a közép-európai régióban, a rossz eszközöket pedig szinte teljesen eltüntették. A moratóriumok veszteséggel járnak az idén, de hosszú távon pozitívan hathatnak a nem teljesítő hitelállományra, és a bedőlések elkerülésével talán a tartós gazdasági kár is elkerülhető.

Bár további kockázatot hordoz, hogy a kormányok a bankokhoz fordulnak különböző hozzájárulásokért (például bankadót vezetnek be), egyelőre azonban mintha inkább a segítség lenne az elsődleges cél – a magyar bankadóemelés is leírható öt év alatt –, miközben a jegybankok igyekeznek a likviditást biztosítani, és fiskális oldalon is érkezik a lazítás. A szabályozói oldal szintén inkább a lazítás irányába mutat, a tőkemegfelelési előírásokon könnyítettek az elmúlt hetekben. Az kizárható, hogy a bankoknak jó időszakuk lesz, de az árazás hosszú távon már vonzónak tűnik, tehát érdemes lehet szemezgetni az olyan tőkeerősebb szereplők közül, mint például az OTP vagy az Erste.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.