BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majdnem mindegyik vezető nyugat-európai tőzsde pluszban zárt

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden. A befektetők arra figyelnek, hogy az egyes európai országok milyen stratégiával készülnek a koronavírus-járvány utáni időkre.

Londonban az FTSE-100 mutató 0,82 százalékos, Milánóban pedig az FTSE MIB index 0,36 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A frankfurti DAX-index viszont 1,25 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,38 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató pedig 0,54 százalékos pluszban zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,59 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,69 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,86 százalékkal kúszott feljebb.

Az európai országok, köztük a járvány által leginkább sújtott Olaszország és Spanyolország, az új megbetegedések és halálesetek számának csökkenésével párhuzamosan immár azt vizsgálják, hogy a kórokozó terjedését fékező szigorú intézkedések közül melyeket oldjanak fel. Spanyolországban hétfőtől újra működhetnek egyes építőipari és feldolgozóipari vállalatok, Olaszországban pedig keddtől engedélyezték meghatározott vállalkozások újraindítását.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,82 százalékos, az S&P 500-as index 2,20 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,93 százalékos pluszban állt.

Olaj, arany, deviza

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan. A jelek szerint a befektetők nem hiszik el, hogy a nagy olajexportáló országok által a hét végén elfogadott 9,7 millió hordós kitermeléscsökkentés elég lesz a piaci egyensúly megteremtéséhez, miközben a keresletet lefelé nyomja a koronavírus-járvány.

  • A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 5,99 százalékos mínuszban, 29,84 dolláron,
  • míg a májusi szállítású WTI 5,98 százalékos veszteségben, 21,07 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.
  • Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,24 százalékkal, 1735,34 dollárra, míg a júniusi szállítású aranyé 0,36 százalékkal 1767,75 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

    A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0967 dollárt adtak, 0,49 százalékkal drágult az euró.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.