BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljes az összeomlás az olajpiacon

A lejárat napján is negatív tartományban mozgott a májusi szállítású WTI árfolyama, az extrém árazás a júniusi kontraktusok esetén is megismétlődhet az olajpiacon. A külső környezet drasztikus változása a Mol kilátásait is rontja.

Az összezuhanó olajár miatt válságos helyzetbe kerülő amerikai olajcégek megmentését célzó mentőcsomag kidolgozására kérte fel kedden az energetikai és a pénzügyi tárca vezetőit Donald Trump amerikai elnök, miután folytatódott az olajárak történelmi léptékű zuhanása. A májusi WTI árfolyama a kedden esedékes lejárat előtti órákban is többet mozgott a negatív, mint a pozitív tartományban.

Hétfőn váltott első alkalommal előjelet a kurzus, és a sosem látott volatilitás mellett volt olyan pillanat is, amikor mínusz 40 dollárt „kértek” a texasi könnyűolaj hordójáért.

Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Az olajipari környezet drasztikus változása a Mol kilátásait is rontja, a társaság számára meghatározó Brent árfolyama kedden 20 százalékkal, 20 dollár alá esett.

A héten két elemzőház is frissítette a hazai olajtársaságra vonatkozó modelljét. Az Erste 3160 forintról 2640 forintra vágta vissza a Mol célárát tegnap publikált elemzésében, a mostani árazás mellett így is bő 30 százalékos emelkedési lehetőséget látnak a papírban, ezért – kissé meglepő módon épp most – tartásról vételre minősítették fel a részvényt.

Az osztrák pénzintézet előrejelzése mögött az áll, hogy idén 32 dolláros Brent olajárral kalkulálnak, míg a Mol előzetesen átlagosan 60 dolláros hordónkénti árazással tervezett. A nyomott nyersanyagárak mellett a Mol kitermelési üzletága jelenleg veszteséges, mivel kitermelési költsége 30 dollár körül van. A finomítói szegmens viszont a csökkenő nyersanyagkereslet ellenére, a magas finomítói árrésnek és a szélesebb Ural–Brent-marzsnak köszönhetően továbbra is jól teljesíthet, a downstream kismértékű működési nyeresége így ellensúlyozhatja a kutatás-termelés idei veszteségét.

Az Ersténél is nagyobbat vágott a célárfolyamon a KBC, amely az eddigi 3560 forint helyett már csupán 2580 forintra taksálja a hazai olajpapírt. Az elemzők az év második felében várható növekedéssel együtt is 40 dollár alatti Brent-árfolyamot várnak 2020-ban, a 60 dollár fölötti átlagos szintre pedig 2022-ben térhet vissza a kurzus. A forint gyengüléséből jól jöhet ki a Mol, a mélybe zuhanó nyersanyagárak rövid távon a finomítói árrést is emelhetik.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.