BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szelvény nélkül is erős a Telekom

A következő néhány napban növekvő forgalom és az árfolyam trendszerű emelkedése várható.

Húszforintos osztalékszelvénye nélkül forog június 5-től a Magyar Telekom papírja, de azóta jóval kisebb mértekben csökkent a részvény árfolyama.

Az elmúlt napok nagy részvénypiaci volatilitásából sem vette ki a részét a papír, amit csak részben magyaráz a telekommunikációs szektor sajátossága. A befektetők leginkább a jövő csütörtöki sajátrészvény-vásárlásra koncentrálnak már.

Bár hónapok óta nyilvános volt, hogy a részvényenkénti 20 forintos osztalékot egy 5,2 milliárd forintos sajátrészvény-visszavásárlással egészíti ki a társaság, de csak az elmúlt napokban váltak nyilvánossá ennek a részletei: meglehetősen szokatlan módon erre nem a normál kereskedésben, hanem aukciós formában kerül sor, és a teljes összeget egyetlen tender alatt tervezi visszavásárolni a társaság.

Fotó: AFP/Oliver Berg/dpa

Az aukció keretében 1 forintos árlépésközönként lehet ajánlatokat betenni, majd az ajánlatok elfogadása a legolcsóbb ajánlattal kezdve történik, legfeljebb a keretösszeg erejéig. A Telekom által fizetett részvényenkénti ár 5 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg a vásárlás napján a nyitó aukciós szakaszban kialakult egyensúlyi piaci árat, valamint a társaság 2019. évi auditált beszámolójában szereplő egy részvényre jutó saját tőke értékét, azaz részvényenként 567 forintot.

A visszavásárolni tervezett mennyiség a forgalomhoz képest nem kevés, több mint 13,3 millió darab, ami az elmúlt 15 nap átlagával számítva csaknem 20 napnyi forgalomnak felel meg.

A jelentősebb visszavásárlási tételt kihasználva a befektetők egy csoportjának, főleg a nagyobb tulajdonosoknak érdemes lehet úgymond felhúzásra játszani.

Vagyis a normál kereskedési napokon relatíve kis mennyiséggel felhúzni az árfolyamot, majd az aukció adta lehetőséget kihasználva értékesíteni a részvényeket, hiszen a Magyar Telekom tenderén akár nagyobb részvénypozíciók is zárhatók lesznek komolyabb árfolyamhatás nélkül. Ennek alapján a következő néhány napban növekvő forgalom és az árfolyam trendszerű emelkedése várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.