BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanácstalanság az energiaszektorban

Úgy tűnik, a nyersolaj teljesen érzéketlenné vált a hírekre és a készletadatokra.

Úgy tűnik, a nyersolaj teljesen érzéketlenné vált a hírekre és a készletadatokra, a koronavírus-járvány miatt felhalmozódott óriási nyersolajkészletek és a lecsökkent kereslet következtében. Míg egy évvel ezelőtt egy dupla hurrikánról szóló hír akár tíz dollárral is megdobta volna a fekete arany árát, addig az elmúlt héten mind a Brent, mind a WTI árfolyama egy dollár körüli mozgásokat mutatott. A Mexikói-öböl kitermelése 84 százalékkal csökkent, ám a finomítók kereslete még nagyobb százalékban esett vissza, mivel a hurrikán az Egyesült Államok olajkitermelésének 17 százalékát, míg finomítóinak 45 százalékát érintheti. Így aztán a befektetőknek más, jobban kereskedhető termékek után kellett nézniük az energiaszektorban.

A finomítók leállítása miatt az üzemanyagok, elsősorban a benzin árfolyama volt nagy mozgásban az amerikai tőzsdén. Az RBOB benzinkontraktus árfolyama 15 százalékkal megugrott a hét elején. A spekulánsok a hét vége előtt realizálták nyereségüket, és ez segített, hogy a kontraktus visszakorrigáljon, és letesztelje az előzőleg áttört ellenállást a 127–130 centes zónában. Ez két friss adatnak is a következménye: az amerikai autósok tizedével kevesebb benzint fogyasztanak, mint egy évvel ezelőtt, míg a készletek továbbra is mintegy 15 millió hordón állnak, ami 6,5 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot. Az energiaszektor kilátásai továbbra is főleg a koronavírus-járvány második hullámának alakulásától függnek.

A következő hetekben ehhez a bizonytalansághoz hozzátesz majd az is, hogy a hurrikán miatt az érkező adatokban nagy kilengéseket várunk, amíg visszaáll az egyensúly az üzemanyagpiacon.

A fémek piacán az arany és az ezüst ralija megállt, de továbbra is az emelkedő trendvonal mentén tétováznak a befektetők, attól füg­gően, hogy mennyire túlvettek vagy alulértékeltek a nemesfémek. Az alacsony kamatkilátások és azok az aggodalmak, hogy ez előbb vagy utóbb jelentős inflációhoz fog vezetni, az elkövetkező két évben valószínűleg támogatni fogják a nemesfémek árát. Egyelőre azonban a piac próbálja kipihenni az elmúlt pár hónap „eufóriáját”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.