BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három évig nem nyúl a kamatlábhoz a FED

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer monetáris döntéshozó testülete nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete. A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban döntött a kamattartás mellett.

Fotó: AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV

A nyíltpiaci bizottság a március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot. A Federal Reserve szerdán jelezte, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú rövid távú kamatlábát legalább 2023 végéig nulla közelében kívánja tartani, hogy segítsen a gazdaságnak felépülni a koronavírusból.

Maszkhasználatra buzdít Powel

Sajtótájékoztatóján Jerome Powel, FED elnök azt mondta, a maszkok viselése az egyik módja annak, hogy az emberek hozzájáruljanak a gazdaság gyorsabb helyreállásához.

Az utóbbi üléshez képest amikor még két tag gondolta így, most a FOMC négy tagja számít arra, hogy a FED 2023-ban emelni fogja a kamatlábakat. Ennek ellenére a többség továbbra sem számít kamatemelésre legalább 2024-ig.

A FED az év végére 7,6 százalékos munkanélküliséggel számol, a korábbi 9,3 helyett, miután a gazdaság vártnál gyorsabb magához térésére számít. Várakozásuk szerint az infláció 2023-ig nem fogja elérni a 2 százalékos szintet, ami arra enged következtetni, hogy maradnak a laza monetáris kondíciók. Júniusban a Fed még 6,5 százalékos reál GDP csökkenést vár, most ezt az előrejelzését 3,7 százalékra módosította. Két tag nem értett egyet, Robert Kaplan és Neal Kashkari.

Bár a Fed új előrejelzései javulást tükröznek a kilátásokban, a tegnap közzétett, sovány 0,6 százalékos havi bővülést mutató augusztusi kiskereskedelmi adat jó emlékeztető volt rá, hogy az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van az ösztönzésre a monetáris politikától. A bank első ülését tartotta, mióta három héttel ezelőtt lázította inflációs célt: a két százalékot a jövőben egy pontosan nem definiált tartamú hosszabb időszak átlagában kívánja elérni, ami azt jelenti: akkor sem kell szigorítania politikáján, ha a vártnál gyorsabban csökken a munkanélküliség, és egy időre megemelkedik az infláció. Közleményében a bank ígéretet tett rá: teljes eszköztárát igénybe veszi, hogy támogassa a gazdaságot „ezekben a kihívást jelentő időkben”. Mivel az infláció kitartóan a két százalékos hosszútávú cél alatt marad, a cél most az, hogy a jövőben egy időre mérsékelten két százalék fölé emelkedjen, hogy kijöjjön a két százalékos átlag, és az inflációs várakozások ezen a szinten horgonyozódjanak le. A laza monetáris politika mindaddig fennmarad, amíg meg nem valósulnak ezek a célok – fogalmazott a közlemény.

A Dow Jones mutató magyar idő szerint este nyolckor már 280 ponttal magasabban jár az előző napi zárójához képest, az S&P500 és a Nasdaw 20-20 ponttal tudott emelkedni.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.