BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most a vírus miatt nem takarítanak meg

Nem tett jót a járvány az öngondoskodásnak.

Nem tett jót a koronavírus-járvány az öngondoskodásnak – mondta Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és értékesítési csatornákért felelős vezetője. A társaság felmérésére válaszolók fele véli úgy, hogy a járvány idején nincs lehetősége arra, hogy érdemben tudjunk foglalkozni a nyugdíjas évek biztonságával.

A felmérés szerint

a magyarok átlagos megtakarítása 1,5 millió forint, ám a válaszadók 31 százalék nincs, 25 százalékuknak kevesebb, mint 500 ezer forint a félretett pénze.

A hölgyek esetében magasabb, 37 százalék a megtakarítással nem bírók aránya. A nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők esetében alig magasabb, 1,8 millió forint az átlagos félretett összeg, a K&H kimutatásai szerint a velük szerződők átlagosan havi 17 ezer forintot takarítanak meg nyugdíjbiztosításban. A megtakarított pénz nagyon messze van arról a 21 milliós megtakarítási szinttől, amennyit az ügyfelek által megjelölt nyugodt nyugdíjas évek megkívánnak fedezetül. A megkérdezettek 38 százaléka önkéntes nyugdíjpénztárt választja, 20 százalék a nyugdíjbiztosítást jelölte meg az időskori biztonságot elősegítő termékként.

Fotó: Shutterstock

Az érintetteknek csak 12 százaléka véli úgy, hogy lehetősége lesz a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba menni – a nők 19 százaléka, a férfiak 3 százaléka számol ezzel, ami jelzi a nők 40 program hatását – , ugyanakkor 18 százalék volt azok aránya, akik úgy vélték, hogy a korhatár betöltése után is munkában kell maradniuk. Elsöprő többségük, 70 százalékuk ezt azzal indokolta, hogy szüksége lesz a pénzre a megélhetéshez. A 12 százalékos adat annak fényében kevésnek tűnik, hogy 42 százalékuk szerint a nyugodt megélhetésükhöz mindenképp ki kell egészíteni a nyugdíjat, csak 15 százalék gondolkodik úgy, hogy csak az államtól kapott juttatás elég lesz – ismertette a kutatás eredményeit Székely Pálma. A válaszadók ötöde szerint a nyugdíj a megélhetéshez szükséges összegnek csak a felét fedezi majd, s hasonló mértékben lesz szükség a más forrásból – például munkából – szerzett jövedelem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.