Pénz- és tőkepiac

Közel egyéves csúcson euróövezeti infláció

Az energiaárak viszont kevésbé csökkentek februárban mint januárban az Eurostat adatai alapján.

Közel 1 éves csúcson állapodott meg februárban az euróövezeti a maginfláció azonban lassult a januárihoz képest az statisztikai hivatala az Eurostat szerdán publikált végleges adatai alapján.

Februárban a januárival megegyező 0,9 százalékos 11 havi csúcsot ért el a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke az euróövezetben.

Egy évvel korábban, 2020 februárjában 1,2 százalékos volt az euróövezeti infláció.

A szolgáltatások ára februárban 1,2 százalékkal emelkedett a januári 1,4 százalékos éves áremelkedés után. A nem energiaipari termékek ára 1,0 százalékkal ment fel februárban a januári 1,5 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára pedig 1,3 százalékkal 1,5 százalék után.

Fotó: Shutterstock

Az energiaárak viszont kevésbé csökkentek februárban mint januárban, 1,7 százalékkal 4,2 százalék után.

Az inflációs adathoz a szolgáltatások ára 0,55 százalékponttal járult hozzá, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek 0,29 százalékponttal, az iparcikkek pedig 0,26 százalékponttal. Az energiaárak viszont 0,15 százalékpontot vontak le belőle.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó éves maginfláció februárban 1,1 százalékra lassult a januári 1,4 százalékról.

Az Európai Unióban februárban 1,3 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke a januári 1,2 százalék után. Egy évvel korábban, 2020 februárjában 1,6 százalék volt az infláció.

A legalacsonyabb inflációt, éves árcsökkenést Görögországban regisztrálták februárban, mínusz 1,9 százalékot. Szlovéniában mínusz 1,1 százalékos, Cipruson mínusz 0,9 százalékos volt az éves infláció februárban. A legnagyobb éves áremelkedést Lengyelországban regisztrálták februárban, 3,6 százalékosat, Magyarországon 3,3 százalékosat, Romániában 2,5 százalékosat.

Európa Eurostat infláció áremelekdés euróövezet
Kapcsolódó cikkek