BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartós lehet a bitcoin rali

A Tesla-vezér után Norvégia egyik leggazdagabb embere is letette a voksát a bitcoin mellett, egyik új cégének minden likvid tőkéjét kriptovalutákban tartja.

Február után másodszor lépte át a bitcoin piaci kapitalizációja az ezermilliárd dollárt, amikor a kriptovaluta ára 7 százalékos emelkedéssel, 54 348 dollár fölé ugrott a szingapúri kereskedésben.

Népszerűségét jól mutatja árfolyamának változása:

a mindenkori csúcs 58 300 dollár fölött van, ebben az évben 80 százalékot drágult, az elmúlt 12 hónapban pedig 570 százalékot emelkedett.

A magas szintet – egyelőre úgy tűnik – tartja, kedden napközben 54 100 dollár körül jegyezték.

2020 szeptemberében még 10 ezer dollár körül volt az ár. Sokan vélik úgy, hogy politikai és gazdasági zavarok idején jó eszköz lehet a pénzek parkoltatására, de az alacsony kamatkörnyezet és a központi bankok likviditásbővítő programjai is csorbítják a hagyományos tartalékeszközök népszerűségét – írja a CNBC.

Sok véleményformáló, így a Tesla vezére is a kriptopiac felé fordult, Elon Musk nem zárta ki a lehetőségét, hogy hamarosan bitcoinnal is lehet majd fizetni a cég elektromos autóiért.

Nem tudni, hogy a világ egyik leggazdagabb embere – akinek hatalmas mennyiségű bitcoinja van – a kriptopénz árfolyamát akarta feljebb srófolni, vagy pedig egy újabb körrel szerette volna bővíteni a Tesla-vásárlók táborát.

Fotó: Shutterstock

A Goldman Sachsnál azon dolgoznak, hogy a nagy igény miatt újraindítsák a kereskedést a bitcoinnal. Közben a PayPal bekebelezte a Curv nevű izraeli céget. A fizetési szolgáltató közleménye szerint a felhőalapú megoldások biztonsági rendszereit fejlesztő társaság megvásárlásával fel tudják gyorsítani a kriptovaluták elfogadásának folyamatát.

Számtalan befektető szemében nagyot nyom a latban, és elemzők szerint a szabályozottság irányába mozdíthatja az egész kriptopiacot az, hogy a Coinbase, az Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéje a bevezetését kérte a Nasdaqon.

A hatósági jóváhagyás nagy lépés lenne a digitális fizetőeszközök támogatóinak – idézi a Reuters Csiang Csang-haót, a pekingi székhelyű Cobo kriptokezelő és digitálispénztárca-szolgáltató egyik vezetőjét. Ez szerinte tovább erősítheti a kriptopiaci eufóriát. Úgy véli, a blokklánc-technológiát számtalan fejlesztésben lehet használni, ami szintén hajthatja a kriptovaluták árfolyamát.

Nem csak ázsiai és amerikai, európai befektetők is vásárolják a bitcoint.

Az olajmilliárdos Kjell Inge Rokke is kiállt a digitális arany mellett. A részvényeseknek címzett levelében Norvégia második leggazdagabb embere azt írta: lehet, hogy a bitcoin árfolyama lenullázódik, de az is benne van a pakliban, hogy egyszer dollármilliókat ér majd egy egysége. Azt sem zárta ki, hogy a bitcoin központi eleme lehet egy új monetáris rendszernek. Mindenesetre megalapította a Seetee AS-t: ez minden likvid eszközét kriptovalutában tartja majd, és feladata a kiberbiztonság, a pénzügyi tranzakciók és a kibocsátásmentes műveletek fejlesztése.

Bitcoinért vakcinát

A sötét hálón (dark web) bitcoinnal is lehet fizetni a koronavírus elleni vakcinákért. A Kaspersky kutatói 15 piacot vizsgáltak meg, és a Pfizer–BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-készítményre találtak ajánlatokat. Egy-egy dózis ára 250 és 1200 dollár között mozgott. A kommunikáció titkosított üzenetküldő alkalmazásokon keresztül zajlott, az utalásokat pedig kriptovalutában, elsősorban bitcoinban várták az eladók. Nem tudni, az ajánlatok közt mennyi volt a csalás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.