BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan tesztelhetik a digitális dollárt a tengerentúlon

A jegybankok a világ szinte minden részén törekednek arra, hogy elhárítsák a kriptopénzek fenyegetéseit és javítsák fizetési rendszereiket.

Az amerikai Digital Dollar Project nonprofit szervezet hétfőn bejelentette, a következő 12 hónap során öt kísérleti programot indít, hogy tesztelje az amerikai jegybanki digitális pénz lehetséges felhasználását – számolt be róla a Reuters.

Ez lesz az első ilyen próbálkozás az Egyesült Államokban.

A magánszektor projektjeit már korábban is sokszor az Accenture Plc finanszírozta, a most induló pilot projektekbe pénzügyi cégeket, kiskereskedőket és nem kormányzati szervezeteket is terveznek bevonni.

Az Accenture és a Digital Dollar Foundation együttműködése azért született meg, hogy elősegítse az amerikai jegybanki digitális valuta (central bank digital curreny – CBDC) kutatását.

Heti szinten publikációk százai születnek a CBDC-ről világszerte, és konferenciákon tárgyalják a témát

– monda erről Christopher Giancarlo, a Digital Dollar Foundation társalapítója, hozzátéve, hogy más országokból már érkeztek adatok a CBDC működéséről.

Az egyetlen hiánycikket az Egyesült Államokból származó adatok és tesztek jelentik, ezen szeretnénk most változtatni

– indokolt Giancarlo.

A CBDC-k a bankjegyek és érmék digitális megfelelői, melyek közvetlen digitális követelést jelenítenek meg tulajdonosuknak a jegybankkal szemben, egyúttal lehetővé teszik számukra az elektronikus fizetés azonnali végrehajtását.

Míg a betéti kártyák és elektronikus vásárlások a digitális készpénz egyik leggyakoribb formáját jelenítik meg, ezeket a tranzakciókat a kereskedelmi bankok hozzák létre és bonyolítják le a központi bankok által az adott pénzintézet számára rendelkezésre bocsátott fedezet alapján Ezzel egyidejűleg az egyre népszerűbbé váló kriptopénzeket magánszereplők irányítják és működtetik, sokszor a hagyományos értelemben vett fedezet nélkül.

Emiatt nem véletlen, hogy a jegybankok a világ szinte minden részén – beleértve Kínát, Törökországot és Európát is – törekednek arra, hogy elhárítsák a kriptopénzek fenyegetéseit és javítsák fizetési rendszereiket.

A világ leggyakrabban használt pénzének felügyelőjeként a Federal Reserve óvatosabban és megfontoltabban mozog, mint a központi bankok nagy része. A Fed a Massachusettsi Műszaki Intézettel (MIT) dolgozik együtt a digitális dollár technológiai platformjának kiépítésén. Jerome Powell, a Fed elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy sokkal fontosabb a digitális dollár megfelelő megvalósítása, mint a gyors bevezetés.

Fotó: Shutterstock

Giancarlo úgy véli, hogy Powell óvatossága teljesen helyénvaló, ugyanakkor, mivel Kína már szintén aktívan halad saját megoldása megvalósításában, az Egyesült Államoknak határozottnak kell lennie, hogy saját értékei – mint például a magánélet védelme, valamint a kereskedelem és a szólás szabadsága – beépüljenek a CBDC-k rendszerébe.

Kritikus fontosságú, hogy az Amerikai Egyesült Államok a korábbi technológiai újításokhoz hasonlóan ezúttal is vezető szerepet vállaljon az innovációban.

A digitális dollár erősítheti a pénzügyekre való nyitottságot az országban, ahol a tranzakciós díjak sokakat eltántorítanak a pénzügyi szolgáltatások gyakoribb igénybevételétől

– fűzte hozzá Giancarlo.

A kísérleti programok közül három a következő két hónapban indul majd, és kiegészíthetik a Fed és az MIT közös projektjét azzal, hogy adatokat gyűjtenek a digitális dollár funkcionális, szociológiai, üzleti és számos egyéb aspektusáról. Az adatokat nyilvánosságra fogják hozni.

Az Accenture korábban számos CBDC-projekten dolgozott már, többek között Kanadában, Franciaországban és Szingapúrban is.

A vállalat ügyvezető igazgatója, David Treat szerint a digitális pénz nem csodaszer, nem fogja felváltani a fizikai pénzt, hanem jó ideig a kettő együtt lesz jelen az életünkben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.