BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó napja volt az európai tőzsdéknek

Nyereséggel zártak a főbb nyugat-európai indexek.

Pozitív kezdés után nyereséges zárással korrigálták hétfőn az elmúlt heti veszteségeiket a főbb európai értékpapírpiacok.


Hétfőn hat hónapja, február óta a legrosszabb hetük után álltak talpra ismét az európai indexek. A befektetői döntésekben meghatározó szerepet játszottak az augusztusi euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek (BMI), valamint az amerikai jegybank pénteken kezdődő évi rendes szimpóziuma előtt a portfoliók rendezése. A Fed elnökétől pontos ütemtervet várnak a piacok a laza monetáris politikai intézkedések fokozatos kivezetésére.

Fotó: AFP

Az augusztusi BMI adatok alapján az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési üteme lassult ugyan az előző havihoz képest, de ezzel együtt is csúcsközeli tartományban van.

A lassulást pedig foglalkoztatási nehézségeknek, valamint a beszállítói láncban bekövetkezett fennakadásoknak tulajdonították szakértők, amelyeket jó esetben átmenetinek lehet tekinteni.


Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 európai kompozit indexek 0,72 és 0,74 százalék emelkedéssel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,81 százalékos erősödéssel fejezte be a napot.


Londonban 0,31 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index, részben ellentételezve az elmúlt heti 1,8 százalékos csökkenést. A frankfurti DAX 0,30 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 pedig 0,86 százalékos nyereséggel zárt. Milánóban 0,50 százalékos, Madridban 0,59 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

Az olajár hét egymást követő veszteséges nap után hétfőn négy százalékkal emelkedett. Részben a dollár árfolyamának a gyengülése, részben pedig az új koronavírus-variáns terjedésével keltett olajkeresleti aggodalmak miatt. 

A hét egymást követő napon elszenvedett veszteség 2019 óta a leghosszabb árcsökkenéses szakasz volt az olajpiacon. Az elmúlt héten a Brent 8 százalékot, a WTI 9 százalékot veszített az árából, ami kilenc hónapja a legnagyobb csökkenés volt.


A WTI ára az európai kereskedési idő végén hordónként 65,58 dolláron, 5,54 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, a Brent pedig 68,63 dolláron állt hordónként 5,29 százalékos áremelkedéssel. A WTI ára 38 százalékkal, a Brent ára 35 százalékkal áll az év eleji felett.


Az eurót 0,26 százalékkal jegyzik magasabban 1,1730 dolláron, az arany spot ára 1,32 százalékkal emelkedett unciánként 1804,44 dollárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.