BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres hetet zárt a pesti tőzsde

Az emelkedés azért is jelentős, mert a BÉT a nemzeti ünnep miatt eggyel kevesebb kereskedési napot tartott.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1317,90 pontos, 2,62 százalékos emelkedéssel 51 696,55 ponton fejezte be a hetet.
A forgalom a múlt heti 39,274 milliárd forintról 63,381 milliárd forintra nőtt. 

Az emelkedés azért is jelentős, mert a BÉT a nemzeti ünnep miatt eggyel kevesebb kereskedési napot tartott.

A vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten.

Fotó: Shutterstock

A BUX csökkenéssel kezdte a hetet, de így is 50 ezer pont fölött maradt. A következő két napban a forgalom is jelentős volt, és egymás után kétszer megdőlt a részvényindex rekordja. A magyar részvénypiac jól teljesített a nyugati tőzsdékhez képest, de a korábbi évek azonos időszakához viszonyítva is, mivel se tavaly, sem tavalyelőtt nem döntött csúcsot augusztusban.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője is a tőzsdei rekordot emelte ki a hét eseményei közül. Józsa Bence szerint:

a vártnál jobb GDP-adatok is hozzájárultak a BÉT szárnyalásához.

A szakértő a BÉT csütörtöki visszaesését sem belföldi okokkal magyarázta, hanem azzal, hogy a nemzetközi befektetői hangulat rosszra fordult. A forgalom ugyanakkor a hét utolsó napján is magas maradt, csaknem másfélszeresen haladta meg az ilyenkor szokásosat.

  • A héten a legnagyobb mértékű, 6,35 százalékos erősödést az OTP érte el 17 740 forintos záró értékkel, 39,143 forintos forgalom mellett.
  • A Richter 3,3 százalékos emelkedést követően 9070 forinton zárt, forgalma meghaladta a 14,4 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom 1,15 százalékot gyengülve 431 forinton, 245 millió forintos forgalommal fejezte be a hetet.
  • A Mol értéke 2,8 százalékkal csökkent, árfolyama 2362 forinton zárt, heti forgalma több mint 7,7 milliárd forintot ért el.
  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX mindössze 0,01 százalékot változott, 0,59 pontos emelkedéssel 4009,73 ponton fejezte be a hetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.